Habemus autem thesaurum istum in vasis fictilibus, ut sublimitas sit virtutis Dei, et non ex nobis. - II Cor. 4,7 - Tämä aarre on meillä saviastioissa, jotta nähtäisiin tuon valtavan voiman olevan peräisin Jumalasta eikä meistä itsestämme. - 2. Kor. 4:7 - But we have this treasure in clay jars, so that it may be made clear that this extraordinary power belongs to God and does not come from us.
keskiviikkona, joulukuuta 31, 2008
Joka menneitä muistelee
sunnuntai, joulukuuta 28, 2008
Viattomien lasten murha Egyptistä käsin katsottuna
[Kamppailin tätä valmistaessani oikeastaan aika erikoisen kysymyksen kanssa: Voiko saarnassa mainita abortin? Suomen lainsäädäntö sallii raskauden keskeytyksen ja lisäksi asia on moraalisesti hankala ja tunteellinen. Päädyin siihen, että olisi surullista, jos sitä ei voisi mainita. Saarnaajan on kuitenkin paras pitää kieli keskellä suuta ja varoa ryhtymästä moralistiksi. Evankeliumin pointti on kuitenkin ihan muualla. Toivottavasti se on luettavissa alta.]
Saarna Helsingin tuomiokirkossa viattomien lasten päivänä 28.12.2008 klo 10
Evankeliumi Matt. 2:13-21
Herodeksesta tulee lähteä liikkeelle. Hän on kertomuksen roisto, pahis, jonka häikäilemätön vallantavoittelu ei tunne rajaa. Herodes on aikansa Hitler, jonka nimeä käytettiin, kun haluttiin kuvata jotain absoluuttisesti pahaa. Hän oli kyennyt säilyttämään asemansa roomalaisten vasallikuninkaana pitämällä tiukkaa komentoa ja tappamalla ne, jotka asettuivat tielle. Oli parempi tappaa muutamia lapsia kuin tehdä kohtalokas poliittinen virhe ja antaa vallantavoittelijan elää.
Tässä tarjoutuu saarnaajalle mahdollisuus: “Paha Herodes. Lapsia ei saa tappaa. Meidän tulee toimia paremman maailman ja lasten oikeuksien puolesta.” Mutta se olisi liian helppoa. Kun painin evankeliumin kohdan kanssa, tajusin, että pitää mennä vaikeamman kautta, syvemmälle. Pitää kysyä motiiveja. Minkälainen uhka kelpaa perusteluiksi lasten murhalle tänään? Kenen hahmossa Herodes asuu keskellämme?
Kaksi näkökulmaa
Esitän kaksi vastakkaiselta vaikuttavaa näkökulmaa, toinen on yhteiskunnallinen, toinen moraalinen.
1. Yhteiskunnallinen näkökulma osoittaa, että Herodes on löydettävissä kristikunnan omasta historiasta. Euroopan kristityt kuninkaat ja keisarit kilpailivat vuorollaan siitä, kenellä on ylin valta, ja olivat valmiita myös tappamaan valtansa vuoksi. Kirkon pimeät vuosisadat ja maallistunut paavinvalta osallistui samaan konkurssiin aikoinaan. Joku on ehkä valmis vetämään yhtäläisyysmerkit George Bushin hallinnon ja Herodeksen välille. Ja jos ajatuskulkua jatketaan pidemmälle, ei ole yllättävää kuulla lopulta vaatimusta uskonnon lakkauttamisesta vaarallisena. Kirkolta toivotaan rakentavaa roolia kaikenlaisen fanattisuuden kitkemiseksi, jotta päästää rakentamaan parempaa maailmaa.
2. Herodes tapatti Betlehemin ja sen lähikylien alle kaksivuotiaat poikalapset, joita tuon ajan väestömäärän perusteella oli ehkä pari-kolmekymmentä. Hirmuteko oli sen verran vaatimaton, että siitä ei ole jäänyt Matteuksen kertomuksen lisäksi mitään mainintaa historian. (Lieneeko tieto edes historiallisesti luotettava?) Suomessa tehdään vuosittain noin 10.000 raskauden keskeytystä, se tekee keskimäärin 27 tapettua sikiötä päivässä. Ruotsissa abortteja tehdään väestöön suhteutettuna tuplasti enemmän, yli 37.000 viime vuonna. Ruotsalaisten aborttien määrän on lisääntynyt, koska ehkäisylääkityksen käyttö on vähentenyt sivuvaikutusten pelon vuoksi.
Englannissa ja Walesissa tehdään abortteja enemmän kuin koskaan aikaisemmin, paljastaa Britannian terveyslaitoksen raportti. Viime vuonna Englannissa ja Walesissa keskeytettiin 185 400 raskautta. Uutisoinnin yhteydessä haastateltu asiantuntija toteaa, että aborttien yleistyminen johtuu siitä, että nykyaikana naiset suunnittelevat raskauksiaan enemmän kuin aikaisemmin, ja kun ehkäisy pettää he ovat valmiimpia keskeyttämään raskauden. Kyseisen asiantuntijan mielestä aborttia ei täytyisikään enää nähdä ongelmana, vaan oikeutettuna ja järkevänä keinona hoitaa ei-toivottuja raskauksia. Toiset brittiasiantuntijat pitävät trendiä taas huolestuttavana ja toivovat ehkäisyvalistuksen auttavan asiaan. Koko maailmassa arvioidaan vuosittain tehtävän 26 miljoonaa laillista ja 20 miljoonaa laitonta raskaudenkeskeytystä. 46 miljoonaa syntymätöntä lasta vuodessa.
Mikä on siis parempi maailma?
Mihin perustuu “paremman” määritelmä? Kenen kannalta parempi?
Kertomus Jeesuksesta ei oikein toimi moralistien kädessä. Siitä tulee lyömäase milloin ketäkin vastaan. Kertomus Jeesuksesta helposti tärveltyy poliitikkojen käsissä. Siitä tulee oman vallan väline. (Ja valitettavasti joskus kertomus Jeesuksesta vesittyy meidän pappien puheissa. Siitä tulee täytesanoja ja kaunista toiveajattelua.)
Matteus ei kertonut Betlehemin lastenmurhasta siksi, että olisi saanut lukijat kauhistelemaan Herodesta. Hän ei kirjoittanut esittääkseen Jeesuksen jälkeen jättämän yhteiskunnallisen uudistusohjelman. Hän ei kirjoittanut edes ollakseen perustamassa uutta uskontoa. Hän kirjoitti yhdestä ja vain yhdestä syystä: koska Jumala oli tullut ihmiseksi, meidän keskellemme.
Niille, joille puhe taivasten valtakunnasta on tullut tarkoittamaan yhteiskunnallista optimismia ja parempaa maailmaa täällä maan päällä, sellainen on hulluutta ja fanaattisuutta. Niille, joille Jeesuksesta on tullut moraalisen närkästyksen ja toisten tuomitsemisen profeetta, tällainen puhe on haihattelua. Ei ole mikään ihme, että monien mielestä olisi parempi unohtaa koko juttu.
Rooman piispa Benedictus XVI kirjoittaa kirjassaan Jeesus Nasaretilainen: “Mutta emmekö me kaikki kuitenkin jatkuvasti sano, että Jeesuksen sanoma johtaa ristiriitaan vallitsevan mielipiteen kanssa, niin että uhkana ovat epäonnistuminen, kärsimys ja vaino? Kristillinen keisarivalta ja maallinen paavinvalta eivät ole enää tämän päivän kiusauksia. Saman kiusauksen uusi muoto on sen sijaan se, että pyritään selittämään kristinusko edistyksen reseptiksi ja hyväksymään yleinen hyvinvointi päämääräksi, johon kaikki uskonnot, kristinusko mukaan lukien tähtäävät. Tuo kiusaus muotoutuu nykyään kysymykseksi, mitä Jeesus oikein toi jollei parempaa maailmaa. Eikö juuri paremman maailman kuulu olla messiaanisen toivon sisältö?”
Tähän kysymykseen on siis vastattava kieltävästi. Jeesus tuli julistamaan Jumalan valtakuntaa, ei määrittelemättömäksi jäävää “parempaa maailmaa”. Ja tässä tulemme evankeliumin ratkaisevaan kohtaan: Miksi piti mennä Egyptiin?
Egyptistä minä kutsuin poikani
Matteus selittää Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen paon Egyptiin profeetta Hoosean lainauksella. Hoosea puhuu Herran sanaa Israelin historiasta. “Kun Israel oli nuori, minä rakastin sitä, ja Egyptistä minä kutsuin poikani.” Egypti oli orjuuden pesä, josta tuli paeta, mutta myös paikka, jossa kansa syntyi. Egypti oli paikka, jossa faarao toteutti väestöpolitiikkaa tapattamalla heprealaisten poikalapset. Mutta se oli myös paikka, jossa Mooses kasvoi ja varttui tehtäväänsä.
Egypti edustaa sekä turvapaikkaa ja kasvun paikkaa, että kiusausta jäädä aloilleen tuohon turvapaikkaan. Kristittyä, Jeesuksen seuraajaa, vedetään siis jatkuvasti kahteen suuntaan: yhtäältä moraaliseen nyrkkitappeluun herodeksia vastaan, toisaalta mukavuudenhaluiseen sopuisuuteen kaikkien kanssa.
“Egyptistä minä kutsuin poikani” osoittaa, että Jumalan valtakunta ei ole poliittinen tai moraalinen ohjelma, vaan jotain muuta. Kyllä, se on sekä taistelua paremman maailman hyväksi, että rauhaa ja sopuisuutta kaikkien kanssa. Mutta kumpaakaan näistä ei ole, eikä kumpikaan näistä toteudu, jos ihminen unohtaa yhtälöstä Jumalan.
Ei ole mikään ihme, jos kirkko on tämän tähden väärin ymmärretty, väärin kohdeltu ja väärin perustein tuomittu. Mutta juuri sellaisena se on apostoli Pietarin sanoin autuas, kirkkauden hengen valaisema, Jumalan kansa ja maailman toivo.
lauantaina, joulukuuta 27, 2008
Uusi alku(räjähdys)
”Alussa oli Sana.” Tai pitäisikö sanoa: alussa oli räjähdys? Nykytietämyksen valossa maailma on saanut alkunsa äärettömän pienestä pisteestä. Kun alkuräjähdyksestä oli kulunut kaikkein lyhyin mahdollinen aikahetki, jota kutsutaan Planckin ajaksi, ja kaikki oli vielä hyvin pientä, tällä minikokoisella maailmankaikkeudella oletetaan olleen joitakin lainalaisuuksia, kuten aika-avaruusrakenne ja gravitaatiovoima. Näiden lainalaisuuksien vuoksi uskalletaan tehdä päätelmiä siitä, mitä maailmankaikkeuden ensimmäisinä sekunnin miljardisosina ja ensimmäisinä vuosituhansina tapahtui. Mutta sitä ei tietenkään voida sanoa, mitä tapahtui aivan ensiksi. Se oli ainutkertaista, eikä alkua varten ole olemassa mitään tunnettua lainalaisuutta.
Apostoli Johannes, Johanneksen evankeliumin kirjoittaja, ei tiennyt mitään nykyaikaisesta tieteestä tai Planckin ajasta. Hän tarkasteli maailmaa vanhoilta perityn viisauden ja aikansa käsitysten kautta. Mutta kun lähestymme aivan alkua, aikaa, johon tiede ei ylety, saamme hänestä matkakumppanin ja viisaan opettajan. ”Alussa oli Sana”, hän opettaa. Alussa oli Viisaus, josta jokainen luonnon vakio on syntynyt. Ilman häntä, siis Viisautta eli Sanaa, ei ole syntynyt mitään, mikä on olemassa.
Johannes halusi ymmärtää maailmankaikkeutta. Mutta hänen tavoitteensa ei ollut pelkästään ymmärtää. Hän kirjoitti, koska tahtoi jakaa koko ihmiskunnalle huiman johtopäätöksen, mullistavan ajatuksen, kaiken entisen pohdinnan taakseen jättävän havainnon, että maailmankaikkeuden alussa vaikuttanut Viisaus, josta kaikki oli saanut alkunsa, oli tullut uudelleen pieneksi ja syntynyt ihmiseksi pelastaakseen ihmisen omalta ahneudeltaan. Jumala, joka oli luomisessa jakanut kaikkea määrättömästi, halusi pelastaa ihmisen, josta oli tullut tyranni ja kitsastelija. Niin Johannes kirjoittaa: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.”
Tänään, apostoli Johanneksen päivänä, kolmantena joulupäivänä, kutsukaamme Kristusta uudeksi alkuräjähdykseksi, uudeksi mahdollisuudeksi, uudeksi luomiseksi. Uuden ajanlaskun alku. Nyt.
Pisara TV1 - 27.12.2008
perjantaina, joulukuuta 26, 2008
Joululaulujen parhaat väärinymmärrykset
Tiedättehän, että lapset – ja miksei aikuisetkin – ymmärtävät laulun sanat joskus hassusti väärin. Tai ei välttämättä väärin, vaan toisella tavalla. Esimerkiksi kun meidän esikoinen oli vielä pieni tarhalainen, siellä laulettiin laulua ”Aleksille taikinaa”. Jostain syystä ajatus muuttui Siirin mielessä rentouttavaan hierontaan viittaavaksi lauseeksi ”ole sinä taikina”.
Joululauluissa on omat klassikkonsa. Kun asuimme viisi vuotta sitten Orapihlajatiellä, silloin nelivuotias Alissa keksi tutusta laulusta, että Jeesus asuu siinä ihan lähellä, Enkelparventiellä. Itselläni kesti pitkään päästä eroon traumasta, joka liittyi tuttuun virteen Maa on niin kaunis. Miksi vain miesten polvet vaipuvat unholaan? Se tuntui pienestä pojasta jotenkin kohtuuttomalta. Ja isot miehet näyttivät laulavan sitä ihan sydämensä kyllyydestä välittämättä ollenkaan, että he ovat laulullaan luomassa hirvittävää sukupuolten välistä kuilua. Kunnes kasvettuani vähän isommaksi opin vihdoin ymmärtämään, miksi naisten polvet eivät vaivu unholaan. Ymmärsin, että kuulija päättää, miten hän haluaa sanat kuulla ja ymmärtää.
Tänä jouluna tein uuden oivalluksen, joka ei tosin ole ihan yhtä hauska, mutta mainittava kuitenkin. Kaikkihan muistavat Juhanin ja Liisin joulukirkosta kertovan laulun, joka alkaa ”kello löi jo viisi”. Viideltä herääminen ei tunnu ajankohtaiselta, kun joulukirkot alkavat nykyään kahdeksalta tai myöhemmin. Sitä paitsi olimme kirkossa jouluyönä, mikä on vuosi vuodelta verottanut jouluaamun suosiota. Eikä kirkkoon pääse reellä, kun Aleksanterinkadun lämmitetty katukiveys sulattaa putoilevat hiutaleet alkuunsa. Senaatintorilla ei näy muuta valkoista kuin itse Tuomikirkko. Mutta yhdessä kohdassa laulu toimii: ”Mäenrinteen alla talo törröttää. Joka ikkunalla kaksi kynttilää.” Tuomiokirkonmäen alla todellakin törröttää valtioneuvoston linna, jonka jokaisen ikkunaruudun takana loistaa kaksi kynttilää.
Se taas kertoo minulle jollakin salatulla tavalla :-) siitä, että Suomessa joulu tulee kaikille, riippumatta uskovaisuuden asteesta. Jopa niille, jotka ajattelevat, että joulu on vain kulttuurinen sillisalaatti tonttuineen, lahjoineen ja kuusipuineen. Joulua voi ja ehkä pitääkin vastustaa kulutusjuhlana ja hössötyksenä, mutta joulu ei ole riippuvainen reestä, lumesta, joulukirkon ajankohdasta tai edes joululaulujen sanojen ymmärtämisestä. Jeesus-lapsi tekee joulun. Sen ymmärtää jopa aikuinenkin.torstaina, joulukuuta 25, 2008
On jouluyö...
sunnuntai, joulukuuta 21, 2008
Seimi

Tässä se meidän jouluseimi nyt on. Kuten kuvasta näkyy, pieni näprääminen ja käsitöiden tekeminen ei ole mun vahvuuksia. Tallin takana näkyvä pieni paimenmökki on kuitenkin omatekemä, aineksina vessapaperirulla ja tulitikut. Vasemmalla näkyvät aitaukset on sen sijaan Tiina ja Alissan käsialaa. Hahmot on olleet meillä jo monta vuotta, samoin kuin talli. Tosin lisänä on nyt pari Alissan tekemää lammasta.
perjantaina, joulukuuta 19, 2008
Juhlaa ja kurjuutta
Eilen tuli kuluneeksi 19 vuotta siitä, kun valmistuin teologisesta tiedekunnasta. Huomenna tulee tasan kymmenen vuotta pappisvihkimyksestä. Siinä välissä olin siis yhdeksän vuotta akateemisena pätkätyöläisenä. Keskiviikkona sain tuomiokapitulin istunnossa todistuksen pastoraalitutkinnosta. Moni kollega suorittaa kyseisen tutkinnon muutaman vuoden sisällä valmistumisesta ja vihkimyksestä. Olen siis aika myöhään liikkeellä. Olisko nyt hyvä suunnitella tohtorikaronkkaa seuraavan kymmenen tai yhdeksän vuoden päähän.
Tähän viikkoon on liittynyt siis monenlaista pientä ja isoa juhlaa. Myös joitakin hyvin ikäviä ja vastenmielisiä asioita. Kirjoitin ja luin alla olevan tekstin päivän blogina RadioDeissä tänään. Siihen ei oikeastaan liity mitään erityisen ikävää, paitsi että asunnottomuus on kovaa. Vielä kovempaa on ahneus, vallanhalu ja ihmisen sydämen kovuus.
Päivän blogi, RadioDei 19.12.2008
Pikkupakkanen on tullut. Kadulla alkaa tulla kylmä, jos joutuu koko yön kävelemään ulkona. Tekee mieli päästä ainakin pariksi tunniksi rappukäytävään lämmittelemään ja lepäämään. Asuntolat on täynnä ja sitä paitsi niissä on niin rauhatonta, että siellä ei selvin päin pärjää. Hostelleihin eli matkustajakoteihin ei oteta oman paikkakunnan asukkaita, vaikka sattuisi olemaan rahaakin. Sen tietysti ymmärtää, ne petipaikat on varattu matkailijoille. Paikkakuntaa on vaikea vaihtaa, kun uudessa paikassa pitäisi opetella ihan alusta kaikki: mistä saa päivittäin soppaa, missä pääsee pesulle, missä on ystävällisiä, uskovaisia ihmisiä, jotka puhuttelevat kunnioittavasti ja kohtelevat niin kuin ihmistä.
Asunnottoman osa on aika hankala. Ja myös sen osa on hankala, jonka ovelle asunnoton tulee kolkuttamaan. ”Voitko päästää täksi yöksi rappukäytävään tai johonkin lämmittelemään? Anteeksi kauheasti, että kysyn. En halua olla vaivaksi. Jumala siunaa teitä.”
Mutta eihän kenenkään tarvitse pyytää anteeksi sitä, että pyytää saada nukkua yönsä pakkaselta turvassa. Häpeissään ihminen pyytää anteeksi, oppii samalla halveksimaan itseään. Tai tekee anteeksipyytämisestä maneerin, tyhjän tavan, jonka takana piileskelee rikottu oma minä.
Yksi suomalaisten joululaulujen toistuva teema on joulun ilon saapuminen keskelle puutetta ja kylmää. Joulu tulee kaikille, ”luo köyhän niin kuin rikkahan”. Mutta olen aika varma, että joulun tulemisessa köyhälle ja asunnottomalle tänä vuonna sinulla ja minulla on vielä tehtävää. Se kohmeinen varpunen jouluaamuna, jolla pieni tyttökulta antaa siemenen pienoisen, on meidän veljemme enkeleiden maasta. Se katuja tallaava koditon, jolle sinä tarjoat tänä jouluna lämpöä ja turvaa, on Joulun Herra, Jeesus Kristus. "Minkä teette yhdelle näistä vähimmistä, sen te teette minulle", hän sanoo.
sunnuntai, joulukuuta 14, 2008
Kaikkea kivaa
torstaina, joulukuuta 11, 2008
Shalom le-Jisra'el
Kulmalan Markon tuotantoyhtiö Insano on tehnyt tv-dokumentin Hebronista, Israelista. Dokumentti näytetään MTV3:lla joulupäivänä klo 15.45. Sen nimi on ”Ja ihmisillä hyvä tahto”. Päähenkilö on nuori, vasta 26-vuotias, entinen Israelin puolustusvoimien kersantti Yehuda Shaul. Yehuda oli eilen puhumassa Vanhassa kirkossa. Väkeä oli paikalla pari-kolmekymmentä, suurin osa Kirkon ulkomaanavun hardcore-kannattajia. Mielenkiinoinen tilaisuus, varsinkin päätös, mutta ei siitä tässä sen enempää. Tai sen verran kuitenkin, että Minna Leppänen ja Mikko Helenius esittivät aivan lopuksi huiman tulkinnan adventtihymnistä O Come, O Come, Emmanuel.
Yehuda kertoi kokemuksiaan ja näytti valokuvia. Yhdessä kuvassa oli tiiliseinään kiinnitetty juliste, jossa oli heprealaista tekstiä. Juliste kertoi sotilaan tehtävän miehitetyillä alueilla. Siinä sanottiin, että pitää osata nähdä kuka on ystävä ja vihollinen, tulee ymmärtää ero hyvän ja pahan välillä.
Olen lukenut 1. Mooseksen kirjan alun varmasti kymmeniä kertoja. Myös sen kohdan, jossa kerrotaan kuinka Jumala asetti ihmisen paratiisiin ja antoi hänelle syötäväksi kaikki paratiisin hedelmät, paitsi hyvän ja pahan tiedon puun hedelmän. ”Sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma”, Jumala varoitti ihmistä.
Yhtäkkiä tämä ihmisen traagista olemusta kuvaava kertomus sai mun mielessä aivan uuden merkityksen. Ihmisellä on eettinen taju; me osaamme erottaa toisistaan hyvän ja pahan. Mä olen aina ajatellut, että se on siunaus. Että ongelmat johtuu siitä, että ei osata riittävän hyvin erottaa toisistaan hyvää ja pahaa. Mutta luomiskertomushan opettaa täysin päinvastoin! Eettisen tajun mukana tuleekin kirous ja kuolema. Ihminen alkaa leikkiä jumalaa, jakelemaan tuomioita, jakamaan toisia ihmisiä ystäviin ja vihollisiin.
Tämä on hankala asia, koska eettinen taju on Raamatun mukaan selvästi Jumalan ominaisuus ja sellaisenaan hyvä. Jumala tietää eron hyvän ja pahan välillä. Ja ihminen tietää sen myös. Mutta jostain syystä ihmisen käsissä tämä taju muuttuu kuolemaksi. Se on ihmisen tragedia. Yrittäessään tulla jumalaksi, hän vajoaa kuoleman tielle.
Ihmiskunta tarvitsee ratkaisun, joka menee pidemmälle kuin politiikka, moraali tai etiikka. Jotain sellaista, joka samaan aikaan säilyttää jumalallisen oikeudenmukaisuuden, mutta ottaa huomioon ihmisen heikkouden. Juuri tästä joulussa on kysymys. Jumala lähettää toisenlaisen ratkaisun. Armon, totuuden ja uuden luomisen. Siksi me rukoillaan rauhaa Israelille. Messias tulee.