maanantaina, tammikuuta 09, 2023

Kriisinkestävyyttä

Näin siinä sitten kävi. Lupauduin ehdolle 2.4.2023 pidettäviin eduskuntavaaleihin Helsingin vaalipiirissä Kristillisdemokraattien listalla sitoutumattomana ehdokkaana. 

KD-lehden haastattelussa avaan päätöksen taustoja. Kun ajatus ehdokkuudesta tuli esiin ensimmäisen kerran joulukuun alussa, viittasin sille kintaalla. Tarvittaisiin kova potku takalistoon, että lähtisin sellaiseen yritykseen. Nyt pitää siis kiittää potkijoita. Päätös ehdokkuudesta oli lopulta selvä, kun se joulukuun lopussa piti tehdä.

Mutta ei sen enempää taustoista. Nyt minulta tietysti kysytään, mitkä ovat vaaliteemasi ja mitä asioita lähdet ajamaan. Sitä en ole ihan vielä valmis sanomaan. Yksi sana on kuitenkin noussut mieleen, kun mietin, mitä Suomessa tarvitaan.

Nyt tarvitaan kriisinkestävyyttä.

Venäjän uhka on todellinen. Paras suoja on huolellinen varautuminen ja uskottava puolustus. Mutta Venäjä ei ole keskeisin uhkatekijä.

Luonnon kantokyky murenee, sanoo Sitran Megatrendit 2023. Oheisessa kaaviossa juuri luonto on nostettu muutosten kokonaiskuvan keskelle. Uhka on todellinen. Me ihmiset olemme todella laiminlyöneet Jumalalta saamamme tehtävän varjella luomakuntaa.


Mutta luonnon kantokyvyn mureneminen ei sittenkään ole keskeisin uhkatekijä.

Talouden alueella nähdään useita uhkatekijöitä. Liian moni Suomessa joutuu turvautumaan yhteiskunnan tukiin. Talous vetää, mutta työllisyys laahaa. Yrittäminen on liian vaikeaa, eikä siihen kannusteta. Ylivelkaantuneiden ja päivästä päivään sinnittelevien kansalaisten määrä on huolestuttava. Valtion velkataakkaa on pystyttävä keventämään tulevien sukupolvien vuoksi. Mutta talous ei sittenkään ole keskeisin uhkatekijä.

Keskeisin uhkatekijä on henkisen kriisinkestävyyden vaje. Jos sitä ei ole, ei muillekaan asioille oikein voi mitään.

Tilanne huolestuttaa. Irrallisuus ajaa ihmisiä masennukseen. Suomalaisten mielenterveys on koetteilla. Jopa 53 % työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Nuorten mielenterveys on todellinen uhka. Aleksander Puutio mainitsee YLE:n kolumnissaan 11 miljardin vuotuiset kulut valtiontaloudelle ja sen, että joillakin paikkakunnilla jopa joka viides nuori aikuinen tarvitsee hoitoa mielenterveysongelmiinsa. Kun perinteiset roolimallit on hukattu, tarkoitusta täytyy etsiä tuotantotalouden antamista suoritusodotuksista. Ne eivät riitä. Ideologisista syistä monien on kuitenkin mahdotonta myöntää, että perinteisiä rooleja ja malleja tarvitaan. Ja kyllä, ymmärrän hyvin, mitä tarkoitetaan perinteisten roolien "tunkkaisuudella". En haikaile menneitä. Mutta ideologista ahdasmielisyyttä edustavat nykyään woke-uskovaiset. Tarvitaan avomielisyyttä.

YLE julkaisi viikonloppuna toisenkin tärkeän kolumnin. Yhteiskunnan tärkein instituutio ei ole hyvinvointivaltio vaan perhe, kirjoittaa Jari Ehrnrooth. En osaisi sitä itse paremmin sanoa. Perhe on ydin.

Kriisinkestävyyttä siis nyt tarvitaan. Suomalaisilla sitä myös on, kunhan pysäytämme perhettä romuttavat ideologiset virtaukset ja panostamme sinne, missä irrallisuuden sijaan tuetaan yhteyttä.

Ystäväni Esa Erävalo (p. 040 765 6170) on lupautunut kampanjapäälliköksi. Ole yhteydessä, jos haluat jutella kanssani, tai lähetä tsemppiviesti! Minun puhelinnumeroni on 050 471 0078. 

Olen iloinen kaikista tuen osoituksista. Voit osallistua jakamalla tietoa tai tulemalla tekemään. Kampanjaan tarvitaan tietysti myös rahaa. Taloudellinen tuki tulee perille KD Helsingin tilin kautta henkilökohtaisella viitenumerollani 6897.

KD Helsinki

FI59 5541 2820 0206 76
Viite: 6897