torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Keskiviikon raportti

Lähdin eilen vielä Tuomiokirkon kryptasta Valtosen Ollin synttäreille, joten ilta venähti vähän tavallista pidempään. Palaan varmaan tähän Ollin eduskuntavaaliehdokkuuteen myöhemmin, mutta nyt siis Kohtaamispaikan tunnelmat.

Hyvä kuolema -keskustelusarjan kakkososan otsikko oli Kun tarvitaan patologia ja poliisia. Me pidettiin Maikin kanssa aika hyvänä sitä, että kun ekalla kerralla saattohoidosta ja ja hyvästä kuolemasta oli keskustelemassa miesasiantuntijat, niin nyt meillä oli naisten ilta: rikosylikonstaapeli Merja Vuento, poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen ja patologian dosentti Anne Räisänen-Solotowski. Saatiin erittäin hyvää tietoa liittyen ruumiinavauksiin ja kuolinsyyn tutkintaan. Yleisökysymysten perusteella ehkä konkreettisimmaksi asiaksi nousi omaisen oikeudet, jotka joskus kuolemantapauksen yhteydessä tuppaavat unohtumaan - jopa ammattitaitoiselta henkilökunnalta: Ruumiinavausta saa pyytää. Lääketieteellisen ruumiinavauksen saa kieltää (mutta oikeuslääketieteellinen suoritetaan lain perusteella). Ruumiin saa aina katsoa, ts. ei ole ketään, joka voisi kieltää katsomasta ruumista. Kysymykset ruumiin pesemisestä ja pukemisesta myös nousi esiin, mutta niihin palataan tarkemmin ensi keskiviikkona.

Väkeä oli taas vähänlaisesti, ehkä kolmisenkymmentä. Se on aina sääli, kun on huippumielenkiintoisia asiantuntijoita paikalla. Mutta edelleen tuntuu siltä, että me ollaan tärkeän aiheen kanssa tekemisissä. Maikki oli juontovastuussa, kun me jaettiin nämä kuusi iltaa puoliksi keskenämme. Ensi keskiviikkona on taas mun vuoro ja silloin tavataan Ulla Strandberg ja Rami Lamminen Hautaustoimisto Mononen Oy:stä sekä Tuomiokirkkoseurakunnan ylivahtimestari Petri Oittinen. Rami on ollut katastrofialueilla käsittelemässä ruumiita, joten saadaan varmaan myös kuvauksia siitä, millaisia kulttuurisia eroja asiaan saattaa liittyä. Alustavasti on ollut puhetta, että Mononen tuo kryptaan myös aidon ruumisarkun, että voidaan keskustella myös hautaustoimiston tarjonnasta ja siitä, mitä kaikki maksaa - otsikolla Hyvä hautaus.

Tänään iltapäivällä klo 14-15 ravintola Dubrovnikissa siis julkistetaan Malcom Gladwellin kirja Leimahduspiste (Ajatus Kirjat/Gummerus). Kerron tilaisuudesta varmaan myöhemmin lisää.

Ei kommentteja: