Habemus autem thesaurum istum in vasis fictilibus, ut sublimitas sit virtutis Dei, et non ex nobis. - II Cor. 4,7 - Tämä aarre on meillä saviastioissa, jotta nähtäisiin tuon valtavan voiman olevan peräisin Jumalasta eikä meistä itsestämme. - 2. Kor. 4:7 - But we have this treasure in clay jars, so that it may be made clear that this extraordinary power belongs to God and does not come from us.
sunnuntai, huhtikuuta 26, 2009
Vapautta vai leipää
Hyvä Paimen (Misericordia Domini)
Jeesuksen lammasvertauksilla on minulle hyvin henkilökohtainen merkitys. Kun olin pieni, isä kysyi minulta: ”Arto, tahdothan sinäkin olla Jeesuksen lammas?” Mihin minä vastasin napakasti: ”En mä ole lammas. Mä olen pässi.”
Jeesuksen vertaus lammastarhasta on läpeensä tuttua raamatullista kuvakieltä, mutta se avautuu moniin suuntiin. Tämä saarna jakautuu kahteen osaan. Ensin sukellamme kysymykseen: Mihin Jeesus oikein vertauksillaan pyrki? Mihin hän oikeastaan ihmisiä kutsui? Pystymmekö perkaamaan kaikesta kliseisestä ja turvallisesta Jeesus-puheestamme esille sitä, mikä on todella aitoa ja alkuperäistä? Sen jälkeen palaamme uudestaan evankeliumin vertaukseen.
Jeesuksen seuraamisesta
Fedor Dostojevski kuvaa romaanissaan Karamazovin veljekset kahden veljen, Ivanin ja Aleksein, välistä keskustelua. Aleksei on viaton, hurskas ja rakastettava nuorukainen, kun taas Ivan on menettänyt lapsenuskonsa ja sen tilalle on tullut kyyninen epäily. Silti hän haluaa uskoa ja vakuuttaa uskovansa, mutta ei halua hyväksyä tätä Jumalan tekemää maailmaa. Koetellakseen veljeään ja ehkä myös vähän ärsyttääkseen tätä, Ivan kertoo sepittämänsä tarinan, joka sijoittuu Espanjan Sevillaan inkvisition aikaan.
Tässä tarinassa Kristus on ilmestynyt Sevillan kaduille: ”Hän halusi ilmestyä kansan luo edes hetkeksi, - kidutetun, kärsivän, synnin saastassa rypevän kansan luo, kansan joka rakasti Häntä lapsen tavoin. - - Kansa rientää vastustamattomalla voimalla Hänen luokseen, ympäröi Hänet, kasvaa suureksi joukoksi Hänen ympärillään, seuraa Häntä. - - Hän ojentaa kätensä ihmisiä kohti, siunaa heitä, ja kun he koskettavat Häntä tai vaikka vain Hänen vaatteitaan, he saavat parantavaa voimaa.”
Lopulta Hän herättää kuolleen lapsukaisen ja juuri silloin suurinkvisiittori sattuu kulkemaan ohi. Tämä tarkkailee tilannetta hetken ja käskee sitten ottaa kiinni Hänet. Suurinkvisiittorin ja vangitun Kristuksen välinen kohtaaminen on yksi merkittävimmistä Jeesuksen tehtävää koskevista tutkielmista, joita olen koskaan lukenut. Vain suurinkvisiittori puhuu, Hän kuuntelee hiljaa (Ivan käyttää vain nimitystä ”Hän”). Suurinkvisiittori pyrkii selittämään Hänelle, miksi Häntä ei enää tarvita ja miksi Hän ei enää voi olla tervetullut maan päälle. Suurimpana syynä on se, etteivät ihmiset koskaan osanneet arvostaa sitä vapautta, jonka Kristus heille lahjoitti.
”Sinä halusit avointa ihmisen rakkautta, että ihminen seuraisi sinua vapaasti, hurmaantuneena ja kiintyneenä Sinuun. Lujan muinaisen lain asemesta – ihmisen oli siitä lähtien itse päätettävä vapain sydämin mikä on hyvää ja mikä on pahaa, ohjeenaan vain Sinun kuvasi silmiensä edessä, - mutta etkö todellakaan ajatellut, että hän lopulta hylkää ja kieltää Sinun kuvasi ja Sinun totuutesi, jos hänet näännytetään niin kauhean taakan alle kuin valinnan vapaus? Lopulta he huutavat, että totuus ei ole Sinussa - -. Sinä itse olet tällä tavoin pannut alulle oman valtakuntasi kukistumisen, äläkä enää syytä siitä ketään.”
Dostojevskin luoma hahmo sanoo järkyttävällä täsmällisyydellä juuri sen, mikä ihmisen ja Jumalan suhteessa on niin vaikeaa. Ihminen kyllä tuntee Mestarinsa äänen, niin kuin lammas tuntee paimenensa. Jokainen ihminen tietää sisimmässään, että Jeesus on Hyvä Paimen, että Häntä tulee seurata. Mutta jostain syystä Hänen seuraamisensa alkaa näyttää meille vastenmieliseltä. Siksi me haluamme parhaan sijasta toiseksi parasta. Me emme halua vapautta ja rakkautta, vaan leipää ja sirkushuveja.
Suurinkvisiittori jatkaa: ”On kolme voimaa, vain kolme voimaa maan päällä, jotka ikuisesti voivat voittaa ja vangita näiden heikkojen kapinoitsijoiden omantunnon heidän omaksi onnekseen, - ne voimat ovat: ihme, salaisuus ja auktoriteetti.”
Näillä kolmella voimalla suurinkvisiittori tarkoittaa Jeesuksen kolmea kiusausta erämaassa: tehdä ihme eli muuttaa kivet leiviksi, turvautua enkelien salaisuuteen ja kumartaa paholaista saadakseen kaiken valtaansa. Ihmeen, salaisuuden tai auktoriteetin kiusaukset. Mutta Jeesus kieltäytyi, ei langennut.
Mutta onko Jeesuksen seuraaminen vapaudessa ja rakkaudessa todella niin mahdotonta, kuin Dostojevskin suurinkvisiittori väittää?
Paimen ja portti
Jeesuksen puhe lammastarhasta koostuu kahdesta peräkkäisestä vertauksesta. Kun opetuslapset eivät ymmärtäneet ensimmäistä, Jeesus selitti sitä kertomalla toisen.
Jeesuksen ajan Palestiinassa oli kahdenlaisia lammastarhoja. Kaupunkien liepeillä laumat ajettiin suuriin tarhoihin, joissa oli iso puinen portti. Portilla oli vartija, joka päästi paimenet sisään, kun nämä tulivat hakemaan laumaansa. Lauma tunnisti oman paimenensa äänestä ja lähti tämän jäljessä laiduntamaan. Jos lammas olisi joutunut väärään laumaan – tai mikä vielä pahempaa – aidan yli tulleiden rosvojen käsiin, se olisi joutunut lihoiksi.
Kauempana asutuksesta laitumien tuntumassa oli toisenlaisia tarhoja. Ne olivat usein pienempiä, vain yhtä laumaa varten tarkoitettuja suojapaikkoja. Ympyrään rakennetussa kivimuurissa oli yksi aukkokohta. Yön ajaksi paimen asettui itse muurin aukkoon portiksi, sillä mitään muuta porttia ei ollut.
Jeesus kertoi opetuslapsille ensin vertauksen lammastarhasta, jossa on useita laumoja, portti ja vartija portilla. Sisällä on ahdasta, isot puskevat pienempiään ja ne kaipaavat laitumen vapauteen. Toki ison joukon keskellä voi myös olla mukavaa, jos on kaunis ja rohkea, jos pääsee ensimmäisenä syöttökaukalolle. Mutta jokainen lammas kaipaa laitumen vapautta ja väljyyttä. Oikea paimen, oikea kansan johtaja, oikea liike-elämän johtaja, oikea nuorison kasvattaja, haluaa johtaa laumansa paikkaan, jossa sillä on väljyyttä, raikasta vettä ja puhdasta ruohoa. Juuri sitä Jeesus tuli tarjoamaan. Opetuslapset eivät kuitenkaan ymmärtäneet mitä se tarkoittaa heidän elämässään. Eikä Jeesus ryhtynyt selittelemään, vaan kertoi toisen vertauksen lammastarhasta, jonka porttina on paimen itse. Juuri sitä Jeesus halusi, että ihmisillä on vapaus käydä sisään ja käydä ulos ja että he löytävät laitumen. Että heillä on yltäkylläinen elämä.
Mutta me tämän ajan ihmiset, kuten ihmiset kaikkina aikoina, etsimme yltäkylläisyyttä aivan muualta. Sitä etsitään niistä syöttökaukaloista, joilla on isoin ruuhka, missä on komeimmat pässit ja uhkeimmat uuhet. Yltäkylläisyyttä etsitään sieltä, missä tehdään ihmeitä ja jaetaan valtaa. Niissä paikoissa heikot tallataan ja annetaan rosvojen vietäväksi. Suhde paimenen ja lauman välillä katkeaa, eivätkä ihmiset enää tunnistaa, mitä ääntä pitää kuunnella. Kunnes joku pysäyttää ja Jeesuksen ääni alkaa kuulua.
Vihreät niityt eivät ole mikään erityinen paikka, vaan elämänasenne ja elämäntapa. Tämän elämäntavan voi oppia seuraamalla Jeesuksen esimerkkiä, katsomalla hänen kasvojaan ja kuuntelemalla, mitä hän sanoo. Se on niin yksinkertainen elämäntapa, että se sopii yhtä hyvin aikuisille kuin lapsille, yhtä hyvin korkea-arvoisille kuin maan hiljaisille, yhtä hyvin yksinäiselle kuin perheelliselle.
Hilja Haahti kirjoitti runonsa ”Tule luokseni, Herra Jeesus” vuonna 1899. Virsitutkija Tauno Väinölä on sanonut sitä ahkeran ihmisen aamurukoukseksi. Laulu sanoo selvästi ja kauniisti juuri sen, mistä Jeesuksen seuraajan elämäntavassa on kyse. Se puhuu elämänasenteesta, jonka perussävelenä on kiitollisuus ja turvautuminen.
Cantores Minores koulutusryhmät: Tule kanssani, Herra Jeesus (säv. Mooses Putro)
perjantaina, huhtikuuta 24, 2009
Memento mori
Ystävän äkillinen kuolema pysäytti. Alkoi tulla mieleen yhteisiä muistoja nuoruudesta, jonka luulin jo unohtaneeni; kuinka alettiin yhdessä soittoharrastus, ensimmäiset haparoivat bändiesiintymiset, keskustelut tytöistä, autoista ja tulevaisuudesta. Me oltiin molemmat aktiivisia seurakuntanuoria ja jossain vaiheessa perustettiin lauluyhtye. Muistan, kuinka suurella innolla ystäväni lauloi laulua ”Puu tunnetaan hedelmistään”. Sanat jatkuivat ”ja teot sinut paljastavat”. Raamatullinen ajatus siis. Samalla tajusin, kuinka erilaiselta sanat tuntuvat nyt, kun kuolema on tullut väliin. Mitkä ovat ne teot ja hedelmät, joista hän toivoi tulevansa arvioiduksi? Miten ihmeessä minä tai kukaan muu voisi tehdä arviota toisesta ihmisestä?
Yksittäisten sanojen ja tekojen merkitys korostuu kuolemaa vasten katsottuna. Niihin tulee tarkkuutta ja syvyyttä. Ei olekaan enää yhdentekevää, minkälaisista asioista on innostunut tai mitkä asiat jäävät tekemättä.
Memento mori sanoivat muinaiset roomalaiset, ”muista kuolevasi”. Tarinan mukaan voittosaattuetta johtavan roomalaiskenraalin takana vaunuissa seisoi orja, jonka tehtävänä oli toistaa tätä lausetta. Vaikka sotapäällikkö sillä hetkellä oli huomion keskipisteenä, hän ei saanut unohtaa olevansa lopulta ihan samalla viivalla kuin kaikki muut.
Kuinka paljon ahneudessa, toisten halveksimisessa, tärkeiden läheisten unohtamisessa tai muissa eettisissä hairahduksissa on lopulta kyse siitä, että ihminen ei muista kuolevansa? Kyky arvioida omia tekoja hämärtyy tai katoaa kokonaan, jos ei silloin tällöin pysähdy elämän rajallisuuden edessä. Vai onko itselle haalimisen ja itserakkauden taustalla vimmattu yritys paeta kuolemaa? Kuolemattomuuden tavoittelu on sekin yksi ihmiskunnan vanhimmista pyrkimyksistä.
Ja kuitenkin, meillä on jo kuolemattomuuden lääke. Meillähän on jo kuoleman vastamyrkky. Kuolema on voitettu kuolemalla. Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti. Se jolla on Kristus, sillä on elämä. Se jolla ei Kristusta ole, sillä ei ole elämää.torstaina, huhtikuuta 23, 2009
Torstai on aitajuoksu
lauantaina, huhtikuuta 18, 2009
Sabbatum in albis deponendis
Pisara, YLE TV1, 18.4.2009
Valkoiset vaatteet
Kun tulee kevät, on aika vaihtaa vaatekertaa. Aurinko lämmittää, lumi sulaa, krookukset kukkivat – ja komerosta kaivetaan esiin kevyempää päälle pantavaa. Eikä vaatteita vaihdeta vain siksi, että tuisku ja pakkanen vaihtuvat lämpimiin tuuliin. Vaatteet kertovat kantajastaan. Ne ovat viesti.
Pääsiäisen jälkeinen lauantai nimettiin varhaisen kirkon aikana ”pois riisuttavien valkoisten vaatteiden päiväksi”. Pääsiäisenä kastetuilla uusilla kristityillä oli tapana käyttää kasteessa saatua valkoista pukua kokonaisen viikon ajan. Mikä onkaan sen selvempi tapa kertoa – ilman sanoja – elämän uudesta sisällöstä kuin hohtavan valkeat vaatteet? Onhan edelleen kadun vilinässä luettavissa merkkejä aatesuunnista, jotka voi tunnistaa vaatevalinnoista. Joku todistaa vaatteillaan onnesta, toinen omasta erinomaisuudestaan, ehkä joku epävarmuudestaan.
Tietenkään vaatteet eivät oikeastaan ratkaise mitään. Ei omaa vakaumusta voi loputtomasti julistaa vain pukeutumalla. Tarvitaan muutakin. Siksi kasteen valkoiset vaatteet tulee vaihtaa jälleen tavallisiin, arkisiin vetimiin. Ja vasta siitä alkaa kristityn todellinen pukeutuminen.
Apostoli Paavali kirjoittaa: ”Luopukaa tästä kaikesta: vihasta, kiukusta, pahuudesta, herjauksista ja siivottomista puheista. Olettehan riisuneet yltänne vanhan minänne kaikkine tekoineen ja pukeutuneet uuteen. - -
Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita,
pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen,
ystävällisyyteen,
nöyryyteen,
lempeyteen
ja kärsivällisyyteen.”
Kun tulee pääsiäinen, on aika vaihtaa vaatekertaa. Siksi vietämme ylösnousemuksen juhlaa, ei vain kerran vuodessa pääsiäisenä, eikä vain joka sunnuntai Herran päivänä, vaan oikeastaan joka aamu. Että voimme jälleen jättää pois sen, mikä on tahriintunut, ja pukeutua uuteen.
Ylösnoussut Kristus. Kiitos puvusta, jonka olet minulle lahjoittanut. Pue minut siihen joka päivä, niin että elämäni todistaisi Sinusta. Aamen.
perjantaina, huhtikuuta 17, 2009
R.I.P.
tiistaina, huhtikuuta 14, 2009
Valkoiset farkut talvellakin...
maanantaina, huhtikuuta 13, 2009
Emme voi olla puhumatta
Saarna Helsingin tuomiokirkossa pääsiäispäivänä 12.4.2009 klo 10
Kristus on ylösnoussut! Totisesti ylösnoussut!
Kristus on ylösnoussut! Totisesti ylösnoussut!
Kristus on ylösnoussut! Totisesti ylösnoussut!
Kaikennäköinen uskolla elämöinti on koettu täälläpäin maailmaa hieman vastenmielisenä ja on etsitty uskolle pikemminkin mahdollisimman vaatimattomia ilmauksia. Siksi on sanottu, että totuudenmukaisempi perusluterilainen vastaus pääsiäistervehdykseen on ”luultavasti ylösnoussut”. Vaatimattomassa asenteessa on paljon hyvää. Löysää ja huonosti perusteltua puhetta kannattaisi välttää – erityisesti meidän pappien. Miten siis puhua ylösnousemuksesta vakuuttavasti, tyhjää jaarittelua vältellen ja silti täysin henkilökohtaisesti koskettavasti?
Ehkä ei pitäisi puhua ollenkaan. Kun tänään vietämme kristinuskon tärkeintä juhlapäivää, suuri osa seurakuntalaisista viettää sitä kotona ehkä asettamalla maalatun pääsiäismunan ikkunalaudan rairuohoon. Molemmat, sekä ruskeasta mullasta äkkiä nouseva vihreä ruoho ja kovan kuoren sisällä kypsyvä uusi elämä, ovat vahvoja ylösnousemuksen symbolisia kuvia. Kuvina ne kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Ylösnousemuksen usko ja toivo elävät ihmisten sydämissä, vaikka sanoja sen ilmaisemiseen ei ehkä olekaan ja yhteys kirkon elämään on ohentunut.
Mutta nyt aion sanoa jotain hieman häiritsevää. Kaikille ei riitä se, että uskonasioista puhutaan vaatimattomasti. Niistä pitäisi lakata puhumasta kokonaan. Uskonnot tulisi kieltää. Lapsille ei saisi kertoa Jeesuksesta, eikä koululaisia saisi saattaa alttiiksi uskonnollisille vaikutteille. Olin viime lokakuussa mukana järjestämässä 120 vuotta täyttäneen Vartija-lehden Jumala ja ateismi –keskustelua, jossa kasvatus nousi yhdeksi aiheeksi. Maltillisimmankin ateistin suusta kuulimme toiveen, olisiko mahdollista antaa lapsien itse valita uskontonsa sitten, kun ovat tulleet aikuisikään.
Kaikki ateistit eivät ole näin maltillisia toiveissaan. Amerikkalainen Christopher Hitchens on kirjoittanut: ”Miten voimme koskaan tietää, kuinka monen lapsen psyykkistä ja fyysistä elämää on uskonnon pakkosyöttö korjaamattomalla tavalla vahingoittanut?” Hän elää toivossa: ”Jos uskonnollista kasvatusta ei sallittaisi ennen kuin lapsi on saavuttanut kyvyn itsenäiseen ajatteluun, eläisimme aivan toisenlaisessa maailmassa.”
Jos uskonto tekee näin pahaa lapselle, se tulisi luonnollisesti kitkeä pois. Mutta mitä tehdä itsepäisille vanhemmille? Brittieläintieteilijä Richard Dawkins käy suoraan asiaan: ”Kuinka paljon me ajattelemme, että lapset ovat vanhempiensa omaisuutta? On yksi asia sanoa, että jokainen saa vapaasti uskoa, mitä haluaa, mutta pitäisikö heillä olla oikeus pakottaa näkemyksensä myös lapsilleen? Eikö tässä yhteiskunnan tulisi astua kuvaan? Entä jos lapsia opetetaan uskomaan selkeisiin valheisiin? Eikö ole kyseessä lasten hyväksikäyttö, jos heidät leimataan sellaisten uskomusten kannattajiksi, joita he ovat liian nuoria ajattelemaan?”
Miten näihin selkäpiitä karmiviin huutoihin pitäisi vastata? Miten suhtautua ehdotukseen, että lapset pitäisi ottaa pois uskovilta vanhemmilta yhteiskunnan kasvatettaviksi? Parasta on varmasti suomalaistyylinen rauhallinen keskustelu. Kyllä uskontoa saa kritisoida. Sitä paitsi Jeesuskin kritisoi uskonnollisia ihmisiä, ei meidän kannata tehdä itsestämme fariseuksia. Keskustelu tulee osoittamaan, että kristityt ovat rakentaneet parempaa maailmaa juuri siksi, että uskovat Jumalaan.
Toiseksi, uskonnon kieltämistä ja lasten riistämistä vanhemmiltaan yhteiskunnan kasvatettaviksi on jo kokeiltu 1900-luvulla. Eikö 2000-luku voisi oppia jotain tästä? Lapset eivät ole meille omaisuutta, jonka yhteiskunta voisi meiltä lunastaa. Me rakastamme lapsiamme ja haluamme antaa heille parhaan mahdollisen elämän.
Kolmanneksi, ja tämä on tärkeintä: Entä jos Jeesus todella nousi kuolleista? Entä jos Jeesus oli se, joka hän sanoi olevansa, ovi, tie, totuus ja elämä? Entä jos Magdalan Maria ja se toinen Maria kertoivat opetuslapsille maailman tärkeimmän viestin: ”Hauta on tyhjä, hän on noussut kuolleista!” Kuinka siitä voisi olla kertomatta? Kuka uskaltaa olla todistamatta tällaisesta ihmeestä?
Naiset eivät tulleet haudalle todistaakseen mitään itselleen tai toisille. He tulivat, koska olivat oppineet rakastamaan Jeesusta. Jeesus herättää ihmisessä rakkauden, joka tuo hänet yhteyteen Jumalan kanssa.
Tämä ylösnoussut Jeesus antoi opetuslapsilleen tehtävän, kun hän sanoi: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” Tämän käskyn mukaisesti toimimme tänäänkin, kun saamme kasteessa liittää Kristuksen kirkkoon kaksi uutta jäsentä.
Tam, olen oppinut tuntemaan sinut ajattelevana ja syvällisenä nuorena miehenä, joka aidosti on etsinyt totuutta. Kirjoitit, miten tärkeää on muistaa Jeesuksen opetus, että Jumalan valtakunta on otettava vastaan kuin lapsi. Täytyy luopua monista aikuisen sanoista, joilla pyrimme hallitsemaan maailmaamme, jotta voi ottaa vastaan totuuden. Täytyy tunnustaa syntinsä, että voi saada anteeksi. Tulee kuolla itselleen, jotta voi syntyä uudesti, ylhäältä. Tulee haudata vanha minä Kristuksen kanssa kasteen hautaan, jotta voi nousta hänen kanssaan ikuiseen elämään. Olet löytänyt sen Kristuksessa ja haluat seurata häntä kristillisen kirkon jäsenenä. Tervetuloa kotiin!
Amron, olet monen vuoden ajan käynyt täällä pyhäkoulussa ja kuullut kertomuksen Jeesuksesta. Vanhempiesi tahto on, että sinut liitetään kasteessa Jeesuksen seuraajien joukkoon. Puhu Jumalasta ja Jeesuksesta isän ja äidin ja kummien kanssa. Kysele heiltä, sillä he haluavat olla tukemassa sinua kasvamisessa kristityksi. Ja meille kristityille on tärkeää, että totuus voittaa. Siksi saa kysellä kaikenlaista ja mitä tahansa. Mutta kaikkein tärkeintä on pitää sydämen yhteys Jeesukseen. Muista rukous.
Sardeen piispa Meliton kirjoittaa pääisäissaarnassaan vuonna 160 samaa, yksinkertaista totuutta Jeesuksesta, joka elämällään kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan muutti maailmanhistorian:
”Sillä laki tuli Sanaksi ja vanha uudeksi, käsky vaihtui armoksi, esikuva totuudeksi, karitsa pojaksi, lammas ihmiseksi ja ihminen Jumalaksi.
Sillä hän syntyi niin kuin poika, vietiin kuin karitsa, teurastettiin kuin lammas, haudattiin kuin ihminen, mutta nousi kuolleista kuin Jumala ollen luonnoltaan Jumala ja ihminen. Niinpä hän on kaikki: tuomitsevana laki, opettavana sana, pelastavana armo, synnyttävänä isä, syntyvänä poika, kärsivänä lammas, haudattavana ihminen, ylösnousevana Jumala.. - -
Tämä on A ja O, alku ja loppu, selittämätön alku ja käsittämätön loppu. Tämä on Voideltu. Tämä on kuningas, tämä on Jeesus. Tämä on sotapäällikkö. Tämä on herra. Tämä on hän, joka nousi kuolleista. Tämän on hän, joka istuu Isän oikealla puolella. Hänelle kunnia ja voima iankaikkisesti. Aamen.”
sunnuntai, huhtikuuta 12, 2009
Kristus on ylösnoussut!
tiistaina, huhtikuuta 07, 2009
Via Crucis
lauantaina, huhtikuuta 04, 2009
Millaisen (yli)papin tarvitsemme?
Heprealaiskirjeestä löytyy tämän ajatus:
Jeesus pysyy ikuisesti, hänen pappeutensa on muuttumaton. Siksi hän pystyy nyt ja aina pelastamaan ne, jotka hänen välityksellään lähestyvät Jumalaa. Hän elää iäti rukoillakseen heidän puolestaan. Juuri tällaisen ylipapin me tarvitsimme. Hän on pyhä, viaton ja tahraton, hänet on erotettu syntisistä ja korotettu taivaita korkeammalle. Toisin kuin muiden ylipappien, hänen ei tarvitse päivittäin uhrata ensin omien syntiensä ja sitten kansan syntien sovittamiseksi. Hän on antanut kertakaikkisen uhrin uhratessaan itsensä. (Hepr. 7:24-27)
Millaisen ylipapin me siis tarvitsemme? Kuka ylipäänsä tarvitsee pappia näinä aikoina? Yllä oleva Heprealaiskirjeen kohta sai mielessäni ihan uuden vivahteen, kun elokuva Postia pappi Jaakobille oli vielä vahvasti mielessä. Siinähän pappi Jaakob on eläkkeellä oleva, sokeutunut ja perheetön esirukoilija, jolle ihmiset lähettävät rukouspyyntöjään kirjeitse. Pappi Jaakon rukoilee ja pyrkii parhaansa mukaan vastaamaan. Joskus hän lohduttaa, joskus tarjoaa ihan konkreettistakin apua - ja saa siitä hyvän mielen myös itselleen. Kunnes kirjeiden tulo lakkaa ja papin kutsumus joutuu koetukselle. Kukaan ei enää tarvitsekaan. Seuraa hämmennys, masennus, turhuuden tunne. Tulee tarve tehdä itsensä tarvituksi, pitää keksiä tekemistä ja näytellä papin roolia. Mutta se ei tietenkään kestä.
Jossain siellä pappi Jaakob tekee löydön: "Ehkä minä tarvitsin heitä enemmän, kuin he minua." Onko tässä jotain siitä, millaista ylipappia me tarvitsemme?
Jeesus joutui vakavasti miettimään kutsumustaan ja tuntemaan tyhjyyden, kun hän ristillä huusi: "Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" Hänen siis piti käydä läpi myös tämä kohta meidän elämästämme, että kukaan ei tarvitse, eikä kukaan kuuntele. Edes Jumala. Täydellinen arvottomuuden kokemus. Mutta juuri siinä arvottomuuden keskellä hän toteutti kutsumuksensa. Tulemalla arvottomaksi, hän antoi arvon meille arvottomille. Jeesus tiesi, että oikeastaan Hän tarvitsee enemmän meitä, kuin me Häntä. Hänen kutsumuksensa on riippuvainen siitä, että me tarvitsemme. Jos me emme tarvitse, häntä ei tarvita.
Ja nyt "Hän elää iäti rukoillakseen" meidän puolestamme. Yksikään rukous ei siis mene hukkaan, joudu kaivoon, eikä jää kuulematta. Juuri sellaista ylipappia me tarvitsemme.
(Puhe Tuomiokirkon iltakirkossa 4.4.2009)
perjantaina, huhtikuuta 03, 2009
EWF Experience
Kävin sitten Grand Casinolla eilen illalla. Siellä oli 5-vuotisjuhlan kunniaksi ilmainen sisäänpääsy ja musiikkia. Ilmeisesti VIP-tilaisuus oli juuri päättynyt, koska juomaa (vain kuplavettä mulle!) ja ruokaakin oli vielä saatavilla vapaasti. Olin varaunut siihen, että paikka alkaa ahdistaa ja lähden kotiin nukkumaan, mutta sitten löytyi pari tuttua. Keskustelimme luterilaisuudesta ja kirkon sisällä vaikuttavista suuntauksista sen verran intensiivisesti, että lähes puolentoista tunnin odotus meni aika mukavasti.