No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle ja jouluun on tasan puoli vuotta. Juhannusaatto ja -päivä menivät Hangossa Tiinan vanhempien mökillä. Tulimme sieltä kotiin Saaran kanssa lauantai-iltana, kun mulla oli sunnuntaina messuvuorot sekä Tuomiokirkossa klo 10 että Tuomasmessussa klo 19.
Pidin molemmissa messuissa suunnilleen saman saarnan, joka oli rakennettu Psalmin 32 ja evenkeliumitekstin Luuk 15:1-10 väliselle vuoropuhelulle. Heleniuksen Mikko oli säveltänyt psalmin Tuomasmessua varten ja lauloi siitä aina muutaman värssyn kerrallaan. Täytyy sanoa, että kyllä sävelessä on voimaa! Tuntui ihan siltä, että puhekin sai siivet alleen, kun sitä jaksotettiin sävelillä.
Ennen juhannusta luin toisen kesäkirjan, joka oli Ajatus Kirjojen kustantama Martin Marty: Martti Luther. Tekijä (Martin Marty) paljastaa, että yksi kirjan kirjoittamiseen vaikuttanut tekijä oli kustantajan into saada nämä nimet samaan kanteen (englanninkielinen alkuteos on luonnollisesti Martin Marty: Martin Luther). Kokonaisvaikutelmaksi jäi, että kirja ei ole kovin syvällinen eikä pyri aukomaan uusia uria Lutherin elämän ymmärtämisessä, mutta selviää tehtävästään jouhevasti ja ymmärrettävästi. Suomalaisen esipuheen on kirjoittanut Sammeli Juntunen, joka hieman arvostelee Martyn teologista yksipuolisuutta, mutta tämän kokoisessa (206 sivua) kirjassa yksinkertaisuus on oikeastaan vain etu. Marty liittää Lutherin vahvasti osaksi aikansa eurooppalaista politiikkaa, varsinkin vuoden 1530 jälkeen. Luulen, että on erittäin hyvä lukea Lutherin teologiaa nimenomaan ajanhistoriaa vasten, vaikka kuvaus jääkin sketsinomaiseksi. Kirja on kooltaan ja ulkoasultaan harvinaisen mukavan oloinen: kompakti, kovakantinen, selkeä typografia. Ei siis hassumpi kesäluettava.