keskiviikkona, tammikuuta 30, 2008

Leppilampi ja elinvoimainen kirkko

Elinvoimainen kirkko -sarjan kolmas ilta on takana. Fiilikset on hyvin samanlaiset kuin viime keskiviikkona. Keskustelua käytiin arkisista asioista ja henkilökohtaisista näkökulmista (kirkkojen pitäisi olla enemmän auki, maallikkojen pitäisi päästä enemmän vastuuseen, jne.). Varsinainen heräte tuli kuitenkin vasta lopuksi. Leppilammen Jukka toisti pitkälti sitä, mitä veli Antoine Lévy sanoi viime keskiviikkona. Molemmat haastoivat keskustelussa esiintyneen tavan suhtautua kirkkoon jonkinlaisena toiveiden tynnyrinä tai naljailun kohteena.

Jukka puhui suurin piirtein siihen tapaan, että jos kaikki keskustelussa esiintyneet toiveet, ideat ja unelmat kirkosta toteutuisivat, tarvittaisiin itse asiassa juuri sellainen kirkko kuin meillä nyt on! Rakenteineen, virkoineen, organisaatioineen kaikkineen. Kyse ei siis ole siitä, että meillä on vääränlainen kirkko, vaan siitä, että me itse emme elä sitä todeksi. Hän puhui rukouksesta elämäntapana, vaikka se helposti mielletään jonkinlaisena suorituksena. Meidän tulee siis kasvaa aikuisiksi ja alkaa elää todeksi sitä kirkkoa, joka me olemme. Kaikki sen rakenteet, virat ja organisaatiot ovat sitä varten, että niissä eletään todeksi ihmisen suhde Jumalaan, joka on kaiken elämän ja elinvoimaisuuden lähde. Ajattele, kaikki kirkon rakenteet ja virat ovat olemassa tätä varten. Resursseja meiltä ei ainakaan puutu!

Iltojen parasta antia on siis edottomasti ollut a) se, että ihmiset ovat päässeet sanomaan omia ajatuksiaan ääneen ja b) havahtuminen.

Ensi lauantaina järjestetään Agricolassa "sisäpiirin juttu", jolla tarkoitetaan kaikille Tuomasmessun tehtävissä palvelleille tai niihin haluaville suunnattua kehittämispäivää. Päivän päätteeksi ollaan sovittu, että me paljastetaan vihdoin se suunnitelma, jota syksyn ja talven aikana on kehitelty elinvoimaisen kirkon mahdollistamiseksi Helsingin keskustassa. Lumipallo on lähtenyt pyörimään.

3 kommenttia:

Kirkkokundi kirjoitti...

Kyse ei siis ole siitä, että meillä on vääränlainen kirkko, vaan siitä, että me itse emme elä sitä todeksi.

Liian täysi kalenteri estää rukouselämää vaiika on toiminnoissa mukana. Yli kuusikymmpisenä on riittävästi pohdittu

Iltojen parasta antia on siis edottomasti ollut a) se, että ihmiset ovat päässeet sanomaan omia ajatuksiaan ääneen ja b) havahtuminen.

Omia sanoja pitää päästä sanomaan ja omin sanoin rukoilemaan.

kaikille Tuomasmessun tehtävissä palvelleille tai niihin haluaville suunnattua kehittämispäivää.

Olen toivonut kertaushajoitusrippikoulua kun olen seurakuntafossiili.

kotidaami kirjoitti...

Todella arvokkaita ajatuksia. Hyvä Jukka (ja Arto)! Tästä pidin erityisesti: "Meidän tulee kasvaa aikuisiksi ja alkaa elää todeksi sitä kirkkoa, joka me olemme".

Samoin kirkkokundin toteamus liian täydestä kalenterista osui naulan kantaan. Juuri tämä tasapainon haku on se haaste. Hitsi, aikuisen kuuluu valita itse ;-)

Pysyttelinkin keskiviikkona kotona, koska ystäviä oli tulossa yhteiseen rukoukseen.

Onneksi on blogit.

Aukku kirjoitti...

Arto Anttuti: Jukka puhui suurin piirtein siihen tapaan, että jos kaikki keskustelussa esiintyneet toiveet, ideat ja unelmat kirkosta toteutuisivat, tarvittaisiin itse asiassa juuri sellainen kirkko kuin meillä nyt on!

Eroakirkosta.fi – saatanan työtä vai kirkon onni?. Teekkarit ovat iloisia idearikkaita velikultia jotka osaavat hyvin insinöörimäisen tehokkaasti juhlia ja vääntää vitsiä. Nyt lehden artikkelissa he kehuisivat aiheuttaneensa 40 miljoonan euron tulojen menetyksen kirkolle.

Pohdin mitä kaikkea tällä rahalla jää tekemättä.

Jokelan kriisiapu: Kuntien työntekijät eivät kyenneet irrottautumaan - kirkon perheneuvoja sai kirkkoherran luvan luvan mennä ensimmäisenä päivänä auttamaan henkisestä apua tarvitsevia. Väsynyt Punaisen Ristin henkilökunta jaksoi vain opastaa kirkon työntekijän puheille. Kriisiavun käynnisti seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä.

Olisiko sivuston nimi voinut olla vaikkapa vaihdakirkkoa,fi, vaihdavakaumusta,fi tai changechurch.net kun kirkot kantavat huolta yhteiskunnan puuttuvista palveluista.

Tuomasmessu voisi kohdistaa huomiota jämeräpartaisten insinöörien rukouselämän luomiseen ennen kuin jämerä kirkosta eroamisen haittaohlemisto (eroakirkosta.fi) iskee kirkon jäsenten == uskovien mieltä myrkyttämään. Vain rukoileva kirkko kestää tämän webmadon.