Habemus autem thesaurum istum in vasis fictilibus, ut sublimitas sit virtutis Dei, et non ex nobis. - II Cor. 4,7 - Tämä aarre on meillä saviastioissa, jotta nähtäisiin tuon valtavan voiman olevan peräisin Jumalasta eikä meistä itsestämme. - 2. Kor. 4:7 - But we have this treasure in clay jars, so that it may be made clear that this extraordinary power belongs to God and does not come from us.
maanantaina, maaliskuuta 30, 2009
Vapaus!
torstaina, maaliskuuta 26, 2009
Hiljaisuuden liikkeestä
RadioDei, päivän blogi
Oletko kuullut hiljaisuuden liikkeestä? Ei se mitään. Ei siitä oikeastaan voikaan paljon kuulla, koska se on niin hiljaista. Mutta ihan totta puhuen sellainen on olemassa ja sitä on pidetty aika merkittävänä hengellisen elämän ilmiönä Suomessa muutamien vuosikymmenten ajan.
Joitakin vuosia sitten hiljaisuuden retriitit alkoivat nousta yleiseen tietoisuuteen ja jonkin verran toimittajat yrittivät käydä utelemassa, mitä niissä tapahtuu. Yleensä kai melko huonolla menestyksellä. Joku pilapiirtäjä sai tästä mainion aiheen. Kaksi miestä istui vierekkäin lukemassa lehteä. Toinen sanoo toiselle: ”Hei, nyt ne järjestävät hiljaisuuden retriitin, päävaikenijoina Jari Sarasvuo ja Matti Kyllönen.”
Tuppisuuna istuminen ja mököttäminen herättävät tiettyä hilpeyttä, mutta hiljaisuuden liikkeessä on tietysti kyse ihan jostain muusta. Muusikot ymmärtävät tämän helposti. Musiikki syntyy hiljaisuudesta. Hiljaisuus ei oikeastaan ole äänien poissaoloa, vaan päinvastoin, herkistymistä kuulemaan paremmin. Ei ole mikään ihme, että rukous ja hiljaisuus on liittyneet aina voimakkaasti yhteen.
Toisaalta hiljaisuus voi pelottaa. Ja se taas todistaa, että hiljaisuudella on sisältö ja merkitys. On erilaisia hiljaisuuksia. Sellaista joka rauhoittaa, ja sellaista, joka ahdistaa. Hiljaisuudessa ihminen kohtaa itsensä ja sen, mitä sieltä löytyy. Siksi moni viihtyy paremmin kovassa metelissä.
Olin maanantaina seminaarissa, jossa pohdittiin hiljaisuuden liikkeen tulevaisuutta. Onko se vain retriittitoiminnan pyörittämistä vai onko kyse jostain muusta? Toivoisin kovasti jälkimmäistä. Että hiljaisuuden liike ei olisi, eikä siitä tulisi jälleen yksi elitistinen, muita hieman parempi, ehkä vähän sivistyneempi uskonnollisuuden muoto. Toivoisin, että hiljaisuuden liike olisi sitä, mikä on kristillisen uskon ja evankeliumin ytimessä: kaipausta Jumalan yhteyteen ja tästä yhteydestä iloitsemista. Ja sitä tapahtuu kaikkialla meidän ympäristössä koko ajan. Siksi ei ole mitään väliä, onko kukaan kuullut hiljaisuuden liikkeestä.sunnuntai, maaliskuuta 22, 2009
Syövätkö FB ja Twitter blogin?
perjantaina, maaliskuuta 20, 2009
Helvetti, ei nyt?
Keskiviikkona meillä oli Helsingin tuomiokirkon kryptassa keskustelun niinkin ajankohtaisesta ja polttavasta aiheesta kuin helvetti. Joidenkin mielestä se on hauska sana, jota on mukava viljellä sinne tänne puheen lomassa. Toiset taas pidättäytyvät lausumasta koko sanaa. Ehkä siksi, että helvetin sanominen ei ole kaunista. Tai ehkä siksi, että itse asia on niin vastenmielinen tai jopa pelottava. Joka tapauksessa kyseessä on raamatullinen käsite, josta Jeesus ainakin puhui aika mieleenpainuvasti. ”Jos oikea silmäsi viettelee sinua, revi se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.” Tämä on vuorisaarnasta. Vuorisaarna ei ole siis vain kauniita ja mieleenpainuvia autuaaksi julistamisia, vaan myös varoitus pahuutta kohtaavasta rangaistuksesta.
Kun valmistauduin omaan alustuspuheenvuorooni, kävin aika laajasti läpi sitä, mitä Raamattu oikeasti sanoo helvetistä. Nimittäin meidän mielikuviin väistämättä on vaikuttaneet ja vaikuttavat edelleen monet hyvin eloisat helvetin kuvaukset kirjallisuudessa ja taiteessa. Niiden kautta välittyy ajatus, että helvetti on paikka, joka liittyy vanhentuneeseen, raamatulliseen maailmankuvaan: ylhäällä taivas, alhaalla helvetti ja ihmisten maailma siinä välissä. Mutta oli mielenkiintoista havaita, että Raamatun opetus helvetistä ei loppujen lopuksi ole sidottu maailmankuvaan, vaan käsitykseen ihmisestä: Mikä ihminen on, mihin hän on matkalla ja mitä meille tapahtuu kuolemassa. Käsitys helvetistä liittyy käsitykseen kuolemasta. Tämä on aina kiinnostanut ihmisiä.
On paljon fiksuja ihmisiä, jotka ajattelevat, että kuolemassa kaikki raukeaa tyhjiin. Ja sitten on niitä, jotka mielellään välttävät ajattelemasta koko asiaa. Eräs keskustelun aikana esitetty puheenvuoro jäi mietityttämään. Puhuja oli ennen uskoon tuloaan ihmetellyt, miksi juuri kristityt, joille taivas ja helvetti ovat totta, ottavat kuoleman vastaan tyynesti ja rauhallisesti, kun taas moni muu on kauhuissaan kuoleman lähestyessä. Tietenkään asia ei ole ihan näin mustavalkoinen. Myös kristitty voi pelätä ja saa pelätä kuoleman hetkeä. Ja varmasti on tyynesti kuolemaan suhtautuvia ateisteja.
Mutta jokainen ottaa kuoleman hetken vastaan jollain uskolla. Jokaisella on jokin aavistus siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kristityllä on mukanaan Jeesuksen sanat: ”Minä olin kuollut, mutta nyt minä elän. Elän aina ja iankaikkisesti. Ja minulla on kuoleman ja tuonelan avaimet.”
Vaikka aihe oli mielenkiintoinen ja keskustelu monipuolista, voi olla, että tähän samaan aiheeseen emme ihan heti palaa uudestaan. Mutta kyllä hyvä keskustelu kuolemaan liittyvistä aiheista aina keskustelun pörssikursseista ja maailmantaloudesta voittaa.tiistaina, maaliskuuta 17, 2009
Rooman rauniot ja vesiliukumäki
sunnuntai, maaliskuuta 15, 2009
2 minuuttia kehitysavulle
Tervetuloa Helsingin tuomiokirkkoon, olkaa kuin kotikirkossanne.
Käytän tilaisuuden hyväkseni ja yritän vastata kysymykseen, miksi kansalaiskeskustelu kehitysavusta järjestään juuri täällä, siis kirkossa?
Ensinnäkin siksi, että Antti Pentikäinen Kirkon ulkomaanavusta otti yhteyttä ja kysyi, kävisikö se päinsä. Ja me vastasimme myöntävästi. Sitä paitsi kehitysapu on loistava aihe. Siinähän on kyse tasauksesta. Ne, joilla on runsaasti, antavat niille, joilta jotakin puuttuu. Itse asiassa ensimmäiset kehitysapukeräykset suoritettiin Paavalin lähetysmatkoilla Jerusalemin äitiseurakunnan köyhien tukemiseksi. Ja näissä keräyksissä antamisen motivaationa oli yhteys ja sen synnyttämä rakkaus.
Ehkä siinä on pieni painotusero verrattuna valtioiden rahoittamaan kehitysapuun, jonka perusteena esitetään usein oikeudenmukaisuus. Ei ole oikein, että kun me elämme yltäkylläisyydessä, osa ihmiskunnasta kärsii nälästä ja taudeista. Poliittisen keskustelun tarkoituksena on neuvotella siitä, mikä osuus meidän hyvinvoinnistamme on oikeudenmukaista antaa jaettavaksi. Onko se esimerkiksi 0,7% bkt:sta? Mutta miten hyvin tasaus ja oikeudenmukaisuus todella toteutuu poliittisena kompromissina?
Varmasti tarvitaan edelleen myös niitä, joiden motivaationa on rakkaus. Rakkaus tekee enemmän kuin on oikeus ja kohtuus. Sitä varten maailman joka kolkkaan on levinnyt Jeesuksen seuraajien yhteisö, kristillinen seurakunta. Se on myös kaikkialla missä on köyhyyttä, nälkää ja sotaa. Silloinkin, kun avustusjärjestöt joutuvat lähtemään, paikallinen seurakunta jää. Me Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa haluamme olla osa tätä maailmanlaajaa yhteyttä, rauhan ja oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi. Siksi tämä keskustelu järjestetään Helsingin tuomiokirkossa.
Keskustelua on luvannut johtaa ja puheenvuoroja jakaa Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen. Ole hyvä!
keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009
Työkulttuurista ja lauletusta rukouksesta
maanantaina, maaliskuuta 09, 2009
Politiikka ja uskonto
perjantaina, maaliskuuta 06, 2009
Miten voi oppia, jos ei taho?
Olen joskus ennenkin pakinoinut autoilusta, mutta nyt on pakko jakaa taas pari ajatusta. Oltiin nimittäin toiseksi vanhimman tyttären kanssa inssiajossa. Esikoistytön kanssa ajokoe ei mennyt ekalla läpi, joten olin hieman varautunut samaan tilanteeseen. Ja niinhän siinä kävi, että pieni hermoilu näkyi parissa käänteessä, vaikka ajo muuten meni erittäin sujuvasti. Ja ihan varmasti seuraavalla kerralla se menee jo läpi.
"Sano, miten ajat, niin minä kerron, millainen ihminen olet", sanotaan. Ja mehän tiedämme, että se pitää paikkansa. Ajotyyli paljastaa ihmisestä yllättävän paljon, ehkä enemmän kuin moni haluaisi tai toivoisi. Tosin sanonta pitää paikkansa myös siinä hyvässä mielessä, että autoilua voi opiskella. Aggressiivisesti ajava, muista piittaamaton ja keskisormeansa heristelevä kauhukuski voi oppia ajamaan rauhallisemmin, huomioimaan toisia ja hallitsemaan tunteitaan. Ja toisaalta epävarma ja hämmentynyt hölmöilijä voi oppia varmuutta ja selkeyttä kaistanvaihdoissaan.
Tai ainakin periaatteessa voi. Ihminenhän oppii yleensä vain sitä, mitä hän haluaa oppia. Se, joka väittää, että hänellä on huono nimimuisti, muistaa silti kaikki ne nimet, jotka ovat hänelle tärkeitä. Ihminen oppii muistamaan kaikki ne nimet, jotka hän tosissaan ja aidosti haluaa oppia. Jos ei ole oikeasti kiinnostunut ihmisten nimistä, niitä myöskään opi. Jos ei halua oppia rauhallisempaa ajotyyliä ja suojatien ylittäjien huomioimista, niin ei sitä myöskään opi. Taannoin telkkarissa oli liikenneturvan mainos, jossa miehet päivittelivät toisilleen miten vaikeaa on pitää turvaväli ja miten vaikeaa on ajaa sallittua nopeutta.
Oppimiseen tarvitaan siis jotain muuta kuin älykkyyttä ja tietoa. Tarvitaan tahto. Tarkemmin sanottuna tarvitaan oikeanlainen tahto. Miten sellaisen saa, jos ei taho? Pyytämällä. Pitää pyytää oikeasta osoitteesta. Pitää rukoilla: "Rakas Jumala. Tee minusta parempi kuski." Se on aika hyvä rukous.
maanantaina, maaliskuuta 02, 2009
Paastopapin olemattomuus
sunnuntai, maaliskuuta 01, 2009
Maailman suurin salaisuus
”Jeesus, kiusausten voittaja”, 1. paastonajan sunnuntai
Teksteinä 1. Moos. 3:1-7 ; Hepr. 2:9,17-18 ja Mark 1:12-13
Evankeliumitekstissä on vain kaksikymmentä sanaa, mutta ne sisältävät paljon. Henki, Saatana, villieläimet, enkelit. Kun eilen julkaisin Facebookissa tilaviestin, että mietin valintaa näiden neljän välillä, villieläimet saivat ystäviltä eniten kannatusta. Viittaan villieläimiin aivan lopussa, mutta lähden liikkeelle toisesta suunnasta.
Luin kirjaa The Secret – Salaisuus. Salaisuus on saatavilla myös elokuvana tai nettisivustona. Se lupaa nimensä mukaisesti paljastaa sinulle kaikkein merkittävimmän elämän salaisuuden. Salaisuuden, jonka kaikki maailman uskonnot ovat välittäneet opetustensa kautta. Suuret runoilijat, muusikot, taiteilijat ja suuret ajattelijat kuten Beethoven, Leonardo da Vinci, Sokrates, Platon, Isaac Newton, Goethe ovat kuulemma välittäneet tätä salaisuutta eteenpäin. Vaikka salaisuus on ollut kirjoitettuna kiveen jo 3000 eKr. ja kaikkein saatavilla aina, silti sen tuntemusta on aina kadehdittu. Ja kuten kaikkiin salaisuuden paljastuksiin, niin tähänkin kuuluu väite, että kirkko on halunnut vaientaa ja piilottaa sen. Syksyllä 2004 kuitenkin amerikkalainen kirjailija Rhonda Byrne löysi salaisuuden uudelleen ja haluaa nyt jakaa ilosanoman kaikille ihmisille. Jos ostat kirjan ja dvd-elokuvan saat olla osa uutta aikakautta, joka lupaa ilon ja onnen kaikille. Voit olla mitä tahansa haluat ja saat kaiken, mitä haluat.
Mikä tämä salaisuus siis on? Vetovoiman laki. Kirjassa sanotaan: ”Suurimmat koskaan eläneet opettajat kertoivat meille, että vetovoiman laki on maailmankaikkeuden voimakkain laki.” Vetovoiman lailla tarkoitetaan sitä, että ajatukset vetävät puoleensa tapahtumia. Saat sitä, mitä ajattelet. ”Olet maailmankaikkeuden suurin magneetti”, kirja julistaa. Samankaltainen vetää puoleensa samankaltaista. Oletko koskaan ajatellut jotain onnetonta asiaa ja mitä enemmän sitä ajattelit, sitä onnettomammalta se alkoi tuntua? Mutta jos voit ajatella mielessäsi sitä, mitä tahdot, ja tehdä siitä hallitsevan ajatuksen, voit myös saada sen toteutumaan. Ajatuksista tulee totta, niistä tulee asioita ja tapahtumia.
Vetovoiman laki toimii niin, että se jättää huomioimatta kaikki plus- ja miinusmerkit. Vedät puoleesi sitä, mitä ajattelet, riippumatta siitä, ajatteletko siitä hyvää vai pahaa. Olen itsekin joskus käyttänyt esimerkkiä suklaan syömisestä. Jos olet päättänyt paastota suklaan syömisestä ja muistutat itseäsi päivittäin siitä, että et saa syödä suklaata, mitä silloin ajattelet? Suklaata. Ja tällä tavalla varmistat lankeemuksesi. Siksi en kehota ketään tekemään paastonajasta itselleen itsepetoksen aikaa. On parempi reilusti syödä kaikkea kuin jättää syömättä ja himoita ajatuksissaan. Tätähän Jeesus tarkoitti vuorisaarnassa, kun hän sanoi, että jo himoitseva katse on aviorikos.
Vetovoiman laissa on siis jotain hyvin totta. Ei ole mikään ihme, että Rhonda Byrne siteeraa Salaisuus-kirjassaan Jeesuksen sanoja: ”Mitä tahansa te uskossa rukoillen pyydätte, sen te saatte.” Se tuntuu hyvältä ja sen toivoisi olevan totta. Ja juuri siksi kyseessä on kiusaus. Sama kiusaus, jonka käärme kuiskaa paratiisissa, kun se vääristelee Jumalan sanoja: ”Ette te kuole. Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte tästä puusta, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia.” Täsmälleen sama kiusaus, jonka Saatana esittää Jeesukselle autiomaassa, kun se siteeraa Psalmia: ”Jos kerran olet Jumalan poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen’.” Vetovoiman laki ei ole suuri, kaiken selittävä totuus, vaan suuri valhe ja petos. Ja se sitä vain yhdestä syystä: siksi että se on poistanut yhtälöstä Jumalan.
(Saarnajatkoilla Tepa esitti hyvän, täsmentävän kysymyksen: Millä tavalla sitten Jumala näkyisi yhtälössä ”saat kaiken, mitä tahdot”? Mun käsittääkseni on kyse, siitä, mitä ihminen tahtoo. Jos tahtoo valtaa ja rahaa, siihen ei Jumalan tahto enää mahdu mukaan. Jeesuksen seuraajan rukous on: ”Ei niin kuin minä tahdon, vaan tapahtukoon Sinun tahtosi”.)
Palaamme Markuksen evankeliumiin. ”Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan.” Henki on se, joka toimii ja laittaa tapahtumat liikkeelle. Henki liittää autiomaan tapahtumat edellä kerrottuun Jeesuksen kasteeseen. ”Vedestä noustessaan Jeesus näki, kuinka taivaat aukenivat ja Henki laskeutui häneen kyyhkysen tavoin.” Pyhän Hengen laskeutuminen voitelee Jeesuksen tehtävään. Voideltu, mashiah, messias, on Jumalan valitsema kuningas ja ylimmäinen pappi.
Jeesus saa siis kasteessa voiman ja vallan messiaaniseen tehtäväänsä. Ja heti Henki ajaa hänet autiomaahan, missä on hän Saatanan kiusattavana 40 päivää. Ennen kuin Jeesus tarttuu varsinaiseen tehtäväänsä, hänen kutsumuksensa koetellaan. Hän joutuu ”kamppailuun niitä vääristymiä vastaan, jotka näyttäytyvät tehtävän todellisena täyttämisenä”, kirjoittaa paavi Benediktus XVI merkittävässä Jeesus-kirjassaan.
Juuri tässä Jeesus osoittautuu uskolliseksi ylimmäiseksi papiksi, joka on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset voidakseen auttaa meitä, joita koetellaan. On ymmärrettävä, ett hengellinen elämä ei varsinaisesti ja ensisijaisesti tapahdu kirkossa sunnuntaiaamuna klo 10. Se tapahtuu tuolla ulkona arkipäivisin, -iltaisin ja öisin. Työpaikoilla käydään kamppailua oman tehtävän vääristymistä vastaan. Naapurustossa käydään kamppailua sisäisiä pelkoja vastaan. Omassa kodissa käydään kamppailua rahasta ja päämäärästä. Jumalanpalvelus on vain huoltoasema, tankkauspiste, latauspaikka. Tämä komea Tuomiokirkko on huoltoasema! Jos kirkko ei ole huoltoasema, siitä tulee pelkkä kulttuurinähtävyys ja museo. Seurakunnan yhteinen rukous on muotomeno sellaiselle, joka ei arkena joudu kamppailemaan kutsumuksensa kanssa. Mutta messusta tulee maailman tärkein paikka, jos tartut siihen papilliseen tehtävään, jonka Jeesus jätti oppilailleen: ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni”. Tätä tehtävää varten Jeesus antaa seuraajilleen Pyhän Hengen voiman ja jumalallisen vallan antaa syntejä anteeksi. Ja hän sanoo: Menkää ja tehkää. Jokainen Jeesuksen seuraaja, jokainen kristityksi tunnustautuva, jokainen, joka menee ja tekee, voi varautua seuraamaan mestarinsa jälkiä myös autiomaahan ja kiusauksiin.
Kiusauksen olemukseen kuuluu, että se näyttää hyvältä ja kauniilta. Kiusaus on osoittavinaan paremman tavan toteuttaa omaa tehtävää. Sitä paitsi kiusaus vaatii konkretiaa, tosiasioita. Tuloksien pitää näkyä. Kiusaus on kiinnostunut vallasta ja rahasta. Onhan Jeesus sanonut: ”Mitä tahansa te uskossa rukoillen pyydätte, sen te saatte”. Miksi et siis pyytäisi rahaa ja valtaa? Saatana sanoo: "Sinä voit olla mitä tahansa ja saada mitä tahansa. Vain yksi pieni juttu: luovu Jumalalla haihattelusta."
Lupasin sanoa lopuksi jotain villieläimistä. Markuksen mukaan Jeesus eli villieläinten joukossa. Villieläimet ovat ihmisille todellinen uhka luomakunnan kapinan ja kuoleman mahdin vuoksi. Mutta kun Henki ajaa Jeesuksen autiomaahan, niistä tulee ystäviä niin kuin kerran paratiisissa. Autiomaasta, puutarhan vastakohdasta, tulee sovinnon ja parantumisen paikka. Profeetta Jesaja näki uuden rauhanajan merkkinä sen, että ”silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen”. (Jes. 11:6)
Maailman suurin salaisuus ei suinkaan ole se, että voit saada mitä tahansa ajattelet.
Maailman suurin salaisuus on se, että Jeesus on Herra. Hän on Rauhan ruhtinas, Pelastaja. Se, joka häneen uskoo, saa iankaikkisen elämän.