Huomenna keskiviikkona 18.4. käydään siis Tuomiokirkon kryptassa suuri (?) keskustelu evoluution ja luomisen välisestä suhteesta. Alkuvuodesta tietooni tuli erään eläkkeellä olevan uskonnonopettajan kautta, että ympäristönsuojeluneuvos Pertti Seiskari ja Joensuun yliopiston rehtori emeritus Kyösti Pulliainen ovat kirjoitelleet aiheesta. Kun kyselin, he olivat myös kiinnostuneita järjestämään yleisökeskustelun. Tilaisuuden alkuun paneminen ei siis ole minun ansiotani, vaan olen ainoastaan tarjonnut tähän foorumin.
Huomaan, että Hesari, jonka linja tunnetusti on tieteen nimissä kumota kaikki uskonnollinen hölynpöly, on kuin tilauksesta nostanut teemamme esille tänään ja sunnuntaina. Sunnuntain lehdessä (HS, s. B 3) oli puolen sivun juttu otsikolla "Raamatun luomiskertomus on tiedettä miljoonien eurojen museossa Yhdysvalloissa". Jutussa yhdistetään melko pinnallisella ja asiantuntemattomalla tavalla Raamatun sanoma ja "vaaralliseksi muuttunut kristillinen oikeisto". Tässä yhteydessä siteerataan tietokirjailija Chris Hedgesin tuoretta kirjaa "Amerikan fasistit". Kun Yhdysvalloissa kuumana käyvästä (ja usein hourupäisestä) nokittelusta noukitaan sirpaleita suomalaiseen, konsensushakuiseen (ja ääripäitä välttelevään) keskusteluun, saadaan lukijoille viihdyttävä ja poliittisesti tarkoituksenmukainen paketti: Varokaa kristittyjä, sillä niiden selän takana luuraa kiiluvasilmäinen Pat Robertson maailmanvalloitushaluineen! Ei olekaan vaikea nähdä, mikä rooli kirkolle tässä poliittisessa yhtälössä jää. Erkkolainen media tarvitsee liittolaisekseen kirkon, joka leikkaa siivet uskonnolliselta vauhkoilulta. Kesytetyn kirkon kanssa tullaankin sitten ihan kivasti toimeen... Harmi vain, että joskus kirkko näyttää yhtä lailla nauttivan tästä epäpyhästä allianssista.
[Olisikin aika pohtia Kirkko & kaupunki -lehden yhdistämistä Hesarin liitteeksi. Samalla seurakuntalehden toimittamisen voisi ulkoistaa Hesarin toimitukselle. Ei tarvitsisi enää lukea puolinaista ja anteeksipyytelevää kirkkokritiikkiä, vaan saisimme aina täyslaidallisen. Sitä paitsi K&K ei ole yhtään enempää kiinnostunut siitä, mitä Kryptan illoissa tapahtuu, kuin Hesarikaan. Yhdistämisen jälkeen seurakunnat voisivatkin alkaa julkaista aivan uusia, omaa sanomaansa esillä pitäviä lehtiä. Selitys tälle ironiselle sivuraiteelle: Olenko katkera siitä, että seurakuntien tiedotus ei näytä korvaansa lotkauttavan meidän työlle Kryptassa? En. Harmittaako se? Harmittaa älyttömästi.]
Tämän päivän lehdessä (s. D 2, palsta Tiedon jyviä) oli pienempi juttu otsikolla "Jeesuksen ja dinosauruksen yhteiseloa". Juttu viittaa Wikipedian rinnalle syntyneeseen Conservapediaan. Kieltämättä amerikkalainen kristillisyys tuottaa erikoisia ilmiöitä. Mutta ehkä nykymaailmassa voidaan jo odottaa, että ihmiset ymmärtävät ison, dynaamisen ja kielellis-kulttuurisesti yhtenäisen talousalueen (P-Amerikka) kykyyn tuottaa mitä tahansa. Suomessa populaa on vähän ja vastaavat ääri-ilmiöt jäävät täällä siksikin marginaaliin.
Tietysti ääri-ilmiöiden kriittistä tarkkailua on syytä harrastaa. Kirkon myös pitää olla kriittinen sellaisiin näkemyksiin, jotka pyrkivät ottamaan kristillisen uskon panttivangiksi omiin tarkoitusperiinsä. On vain ikävää, että kriittinen media on melko kykenemätön näkemään kristillisen uskon positiivista merkitystä tieteen, taiteen, opetuksen ja vaikkapa sosiaalisen vastuun kannalta. Niille voidaan antaa arvoa, mutta kristillisen uskon antamaa perimmäistä motivaatiota hyvän tekemiseen ei ymmärretä.
Odotan siis innolla huomista keskustelua, josta odotan sivistynyttä, mielenkiintoista ja uusia ajatuksia antavaa. [Espoon seurakuntalehti Esse on ilmeisesti tulossa tekemään tilaisuudesta juttua. Hyvä että edes Espoossa ...]