torstaina, maaliskuuta 09, 2023

Suomi alkaa rahoittaa muiden EU-maiden sosiaaliturvaa

Eduskunnan suuren valiokunnan lausunto 15.6.2022 oli erittäin kriittinen suhteessa EU:n sosiaaliseen ilmastorahastoon (SuVL 11/2022 vp─ U 61/2021 vp). Lausuntoon jätetyissä eriävissä mielipiteissä KD, PS ja Kok esittivät sosiaalisen ilmastorahaston torjumista kokonaan. 
Seuraavalla viikolla 22.6.2022 asiasta äänestettiin Euroopan parlamentissa. Sosiaalisen ilmastorahaston perustaminen voitti murskaluvuin 479-103, 48 tyhjää.

Suomen edustajista esityksen puolesta äänestivät Vihreiden kolme edustajaa, Kokoomuksen Pietikäinen, Vasemmistoliiton Modig sekä Rkp:n Torvalds. Vastaan äänestivät Perussuomalaisten Hakkarainen ja Huhtasaari. Tyhjää äänestivät Virkkunen (kok), Heinäluoma (sd), Kumpula-Natri (sd), Katainen (kesk). Edustajat Sarvamaa (kok) ja Pekkarinen (kesk) olivat poissa.

Näyttää siltä, että Suomen hallituksen, eduskunnan ja erityisesti Kokoomuksen kriittinen suhtautuminen tällaisen rahaston perustamiseen ei tavoittanut puolueiden meppejä. 
Kriittisestä suhtautumisesta ei ole hyötyä, jos se tarkoittaa vain vähän paremman neuvottelutuloksen yrittämistä. Neuvotteluissa ei ole saatu eikä ole odotettavissa merkittävää menestystä.

Helmikuun lopulla eduskunnan Brysselin-toimisto raportoi, että ”jäsenmaiden suurlähettiläät hyväksyivät poliittisen sopimuksen sosiaalisesta ilmastorahastosta”. Nyt siis neuvosto, parlamentti ja komissio neuvottelevat lopullisesta päätöksestä suojassa julkisuudelta. Suomen eduskunnalta puuttuu mahdollisuus käsitellä neuvottelun tulosta uudelleen.

Kaiken tämän tuloksena Suomi alkaa kustantaa toisten maiden sosiaaliturvaa. Sen ei pitäisi olla mahdollista, sillä perussopimuksissa sosiaaliturva kuuluu jäsenmaiden toimivaltaan.