sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2009

Maailman suurin salaisuus

Saarna 1.3.2009 klo 10 Helsingin tuomiokirkossa

”Jeesus, kiusausten voittaja”, 1. paastonajan sunnuntai

Teksteinä 1. Moos. 3:1-7 ; Hepr. 2:9,17-18 ja Mark 1:12-13

 

Evankeliumitekstissä on vain kaksikymmentä sanaa, mutta ne sisältävät paljon. Henki, Saatana, villieläimet, enkelit. Kun eilen julkaisin Facebookissa tilaviestin, että mietin valintaa näiden neljän välillä, villieläimet saivat ystäviltä eniten kannatusta. Viittaan villieläimiin aivan lopussa, mutta lähden liikkeelle toisesta suunnasta.

Luin kirjaa The Secret – Salaisuus. Salaisuus on saatavilla myös elokuvana tai nettisivustona. Se lupaa nimensä mukaisesti paljastaa sinulle kaikkein merkittävimmän elämän salaisuuden. Salaisuuden, jonka kaikki maailman uskonnot ovat välittäneet opetustensa kautta. Suuret runoilijat, muusikot, taiteilijat ja suuret ajattelijat kuten Beethoven, Leonardo da Vinci, Sokrates, Platon, Isaac Newton, Goethe ovat kuulemma välittäneet tätä salaisuutta eteenpäin. Vaikka salaisuus on ollut kirjoitettuna kiveen jo 3000 eKr. ja kaikkein saatavilla aina, silti sen tuntemusta on aina kadehdittu. Ja kuten kaikkiin salaisuuden paljastuksiin, niin tähänkin kuuluu väite, että kirkko on halunnut vaientaa ja piilottaa sen. Syksyllä 2004 kuitenkin amerikkalainen kirjailija Rhonda Byrne löysi salaisuuden uudelleen ja haluaa nyt jakaa ilosanoman kaikille ihmisille. Jos ostat kirjan ja dvd-elokuvan saat olla osa uutta aikakautta, joka lupaa ilon ja onnen kaikille. Voit olla mitä tahansa haluat ja saat kaiken, mitä haluat.

Mikä tämä salaisuus siis on? Vetovoiman laki. Kirjassa sanotaan: ”Suurimmat koskaan eläneet opettajat kertoivat meille, että vetovoiman laki on maailmankaikkeuden voimakkain laki.” Vetovoiman lailla tarkoitetaan sitä, että ajatukset vetävät puoleensa tapahtumia. Saat sitä, mitä ajattelet. ”Olet maailmankaikkeuden suurin magneetti”, kirja julistaa. Samankaltainen vetää puoleensa samankaltaista. Oletko koskaan ajatellut jotain onnetonta asiaa ja mitä enemmän sitä ajattelit, sitä onnettomammalta se alkoi tuntua? Mutta jos voit ajatella mielessäsi sitä, mitä tahdot, ja tehdä siitä hallitsevan ajatuksen, voit myös saada sen toteutumaan. Ajatuksista tulee totta, niistä tulee asioita ja tapahtumia.

Vetovoiman laki toimii niin, että se jättää huomioimatta kaikki plus- ja miinusmerkit. Vedät puoleesi sitä, mitä ajattelet, riippumatta siitä, ajatteletko siitä hyvää vai pahaa. Olen itsekin joskus käyttänyt esimerkkiä suklaan syömisestä. Jos olet päättänyt paastota suklaan syömisestä ja muistutat itseäsi päivittäin siitä, että et saa syödä suklaata, mitä silloin ajattelet? Suklaata. Ja tällä tavalla varmistat lankeemuksesi. Siksi en kehota ketään tekemään paastonajasta itselleen itsepetoksen aikaa. On parempi reilusti syödä kaikkea kuin jättää syömättä ja himoita ajatuksissaan. Tätähän Jeesus tarkoitti vuorisaarnassa, kun hän sanoi, että jo himoitseva katse on aviorikos.

Vetovoiman laissa on siis jotain hyvin totta. Ei ole mikään ihme, että Rhonda Byrne siteeraa Salaisuus-kirjassaan Jeesuksen sanoja: ”Mitä tahansa te uskossa rukoillen pyydätte, sen te saatte.” Se tuntuu hyvältä ja sen toivoisi olevan totta. Ja juuri siksi kyseessä on kiusaus. Sama kiusaus, jonka käärme kuiskaa paratiisissa, kun se vääristelee Jumalan sanoja: ”Ette te kuole. Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte tästä puusta, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia.” Täsmälleen sama kiusaus, jonka Saatana esittää Jeesukselle autiomaassa, kun se siteeraa Psalmia: ”Jos kerran olet Jumalan poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen’.” Vetovoiman laki ei ole suuri, kaiken selittävä totuus, vaan suuri valhe ja petos. Ja se sitä vain yhdestä syystä: siksi että se on poistanut yhtälöstä Jumalan.

(Saarnajatkoilla Tepa esitti hyvän, täsmentävän kysymyksen: Millä tavalla sitten Jumala näkyisi yhtälössä ”saat kaiken, mitä tahdot”? Mun käsittääkseni on kyse, siitä, mitä ihminen tahtoo. Jos tahtoo valtaa ja rahaa, siihen ei Jumalan tahto enää mahdu mukaan. Jeesuksen seuraajan rukous on: ”Ei niin kuin minä tahdon, vaan tapahtukoon Sinun tahtosi”.)

Palaamme Markuksen evankeliumiin. ”Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan.” Henki on se, joka toimii ja laittaa tapahtumat liikkeelle. Henki liittää autiomaan tapahtumat edellä kerrottuun Jeesuksen kasteeseen. ”Vedestä noustessaan Jeesus näki, kuinka taivaat aukenivat ja Henki laskeutui häneen kyyhkysen tavoin.” Pyhän Hengen laskeutuminen voitelee Jeesuksen tehtävään. Voideltu, mashiah, messias, on Jumalan valitsema kuningas ja ylimmäinen pappi.

Jeesus saa siis kasteessa voiman ja vallan messiaaniseen tehtäväänsä. Ja heti Henki ajaa hänet autiomaahan, missä on hän Saatanan kiusattavana 40 päivää. Ennen kuin Jeesus tarttuu varsinaiseen tehtäväänsä, hänen kutsumuksensa koetellaan. Hän joutuu ”kamppailuun niitä vääristymiä vastaan, jotka näyttäytyvät tehtävän todellisena täyttämisenä”, kirjoittaa paavi Benediktus XVI merkittävässä Jeesus-kirjassaan.

Juuri tässä Jeesus osoittautuu uskolliseksi ylimmäiseksi papiksi, joka on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset voidakseen auttaa meitä, joita koetellaan. On ymmärrettävä, ett hengellinen elämä ei varsinaisesti ja ensisijaisesti tapahdu kirkossa sunnuntaiaamuna klo 10. Se tapahtuu tuolla ulkona arkipäivisin, -iltaisin ja öisin. Työpaikoilla käydään kamppailua oman tehtävän vääristymistä vastaan. Naapurustossa käydään kamppailua sisäisiä pelkoja vastaan. Omassa kodissa käydään kamppailua rahasta ja päämäärästä. Jumalanpalvelus on vain huoltoasema, tankkauspiste, latauspaikka. Tämä komea Tuomiokirkko on huoltoasema! Jos kirkko ei ole huoltoasema, siitä tulee pelkkä kulttuurinähtävyys ja museo. Seurakunnan yhteinen rukous on muotomeno sellaiselle, joka ei arkena joudu kamppailemaan kutsumuksensa kanssa. Mutta messusta tulee maailman tärkein paikka, jos tartut siihen papilliseen tehtävään, jonka Jeesus jätti oppilailleen: ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni”. Tätä tehtävää varten Jeesus antaa seuraajilleen Pyhän Hengen voiman ja jumalallisen vallan antaa syntejä anteeksi. Ja hän sanoo: Menkää ja tehkää. Jokainen Jeesuksen seuraaja, jokainen kristityksi tunnustautuva, jokainen, joka menee ja tekee, voi varautua seuraamaan mestarinsa jälkiä myös autiomaahan ja kiusauksiin.

Kiusauksen olemukseen kuuluu, että se näyttää hyvältä ja kauniilta. Kiusaus on osoittavinaan paremman tavan toteuttaa omaa tehtävää. Sitä paitsi kiusaus vaatii konkretiaa, tosiasioita. Tuloksien pitää näkyä. Kiusaus on kiinnostunut vallasta ja rahasta. Onhan Jeesus sanonut: ”Mitä tahansa te uskossa rukoillen pyydätte, sen te saatte”. Miksi et siis pyytäisi rahaa ja valtaa? Saatana sanoo: "Sinä voit olla mitä tahansa ja saada mitä tahansa. Vain yksi pieni juttu: luovu Jumalalla haihattelusta."

Lupasin sanoa lopuksi jotain villieläimistä. Markuksen mukaan Jeesus eli villieläinten joukossa. Villieläimet ovat ihmisille todellinen uhka luomakunnan kapinan ja kuoleman mahdin vuoksi. Mutta kun Henki ajaa Jeesuksen autiomaahan, niistä tulee ystäviä niin kuin kerran paratiisissa. Autiomaasta, puutarhan vastakohdasta, tulee sovinnon ja parantumisen paikka. Profeetta Jesaja näki uuden rauhanajan merkkinä sen, että ”silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen”. (Jes. 11:6)

Maailman suurin salaisuus ei suinkaan ole se, että voit saada mitä tahansa ajattelet. 

Maailman suurin salaisuus on se, että Jeesus on Herra. Hän on Rauhan ruhtinas, Pelastaja. Se, joka häneen uskoo, saa iankaikkisen elämän.


2 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Kiitos puhuttelevasta saarnasta!

ville tikkanen kirjoitti...

kiitos. tätä lukiessa tuli ihan ikävä tuomiokirkon ovelle vartioimaan, ettei kirkko vain olisi turistinähtävyys, ja kuuntelemaan saarnoja, joita ilomielin aina kuuntelin. onni on bloggaus ja internet.