sunnuntaina, elokuuta 13, 2006

Kuvasatoa



Saara sanoi lukeneensa edellisen "Bono rocks" viestin, eikä ymmärtänyt siitä mitään.

Hyvä on. On siis ehkä syytä ehkä hieman seikkaperäisemmin kuvailla Chicagon matkaa, sen kohdetta ja tarkoitusta. Kuvin ja sanoin.

Kohteena oli Willow Creek Community Church (WCCC), joka sijaitsee Chicagon läntisessä hyvinvoivan keskiluokan esikaupungissa nimeltä South Barrington.

WCCC on nk. megaseurakunta. En edes muista, paljonko jäseniä he sanoivat tällä hetkellä laskevansa, kymmeniätuhansia kuitenkin. Vieressä on kuva kirkon aulasta, jossa oli kahvila, ravintola, kirjakauppa, ilmainen WLAN-yhteys ja lukematon määrä erilaisia käytäviä ja huoneita seurakunnan moninaista toimintaa varten.

The Leadership Summit 2006, johon osallistuin yhdessä parin muun suomalaisen kanssa, ei kuitenkaan ole varsinaisesti WCCC:n toimintaa. Seurakunnan perustaja ja pastori Bill Hybels on yhdessä seurakuntansa kanssa päättänyt jo yli kymmenen vuotta sitten perustaa seurakunnan rinnalle organisaation, jonka tehtävänä on luoda resursseja paikallisseurakunnille kaikkialla. Tämän organisaation nimi on Willow Creek Association ja Summit on sen järjestämä. WCCC:n "kirkkosaliin" mahtui paikalla olevat 6500 osallistujaa melko mukavasti. (Suomessa tuskin on yhtään vastaanvantasoista konferenssikeskusta sivutiloineen.) Samanaikaisesti Summittia seurasi satelliitin välityksellä kymmeniätuhansia muualla USA:ssa ja Kanadassa.

Summit toteutetaan siis Suomessa ja parissakymmenessä muussa maassa jälkikäteen. Meidän tehtävä oli tarkkailla, mitkä Summitin puheista otetaan Suomessa esitettäviksi ja mitkä jää pois. Valinnat sujuivat erittäin sujuvasti ja suurella yksimielisyydellä. Uskon, että lokakuussa pidettävästä seminaarista tulee sisällöllisesti erittäin antoisa. Nyt enää pitää saada ihmiset ostamaan tämä idea!

Varsinainen kysymys kuuluukin, miksi jotain amerikkalaista johtajuushömppää pitäisi ylipäänsä tuoda Suomeen. Siksi kirjoitin edellisessä viestissäni, että Bono rocks. Uskon, että WCA ja Leadership Summit ovat luomassa jotain uutta ja haasteellista kristillisen kirkon kentässä. Evankelikaalit - siis konservatiiviset Raamattu-uskovaiset - ja liberaalit vanhat kirkot ovat olleet teologisesti hyvin eri linjoilla sosiaalisen vastuun merkityksestä. Evankelikaalit ovat usein liian heppoisesti vähätelleet laskevan trendin vanhoja kirkkoja ja niiden sosiaalista korostusta. Bono vaikutti aidosti olevan sitä mieltä, että kristityt, joiden tuomitsevaan käyttäytymiseen hän on yleensä suhtautunut hyvin pidättyvästi, ovat tärkeä voima maailmanlaajuisen köyhyyden voittamisessa. Sitä paitsi kyseessä on selkeästi Raamattun pohjautuva, raamatullinen velvollisuus. 6500 hengen pastorispitoinen yleisö osoitti seisten suosionosoituksillaan olevansa asian takana.

Tämä on nyt tällaista ensivaikutelmaa blogimaisesti kirjoitettuna. Summitiin voi ottaa monta näkökulmaa, joista pitää kustakin kirjoittaa jäsennetysti erikseen. Yksi teema, joka nousi esiin voimakkaasti kahdessa puheenvuorossa, oli liiderin suhde perheeseen, ajankäyttöön, omiin voimavaroihin. Tuttua asiaa, mutta vakuuttavasti ja innovatiivisesti esitettyä.

Mulla oli pari päivää ennen Summitin alkua mahdollisuus tutustua Chicagoon, kun en ole siellä aikaisemmin ollut. Kaupunki oli itse asiassa yllättävän viehättävä, ainakin näin kesällä. Michigan-järvi tuo oman viehätyksensä, mutta myös Millennium Park keskellä kaupunkia oli vaikuttava. Kuva on otettu Hancock Towerin 94. kerroksesta kohti pohjoista rantaviivaa.