Nyt on turha edes yritta antaa kuvausta kaikesta, mita on ehtinyt tapahtua puolessatoista viikossa. Joka tapauksessa olemme nyt takaisin Kampalassa. Edelliset kaksi yota vietimme Murchison Falls kansallispuistossa lahella Kongon raja. Vaikka ajomatkat eivat ole pitkia, autossa on istuttu niin etta luita sarkee. Kaikkein kivointa oli kuitenkin viettaa paasiaista Luwerossa: kiirastorstaina messu Church of Ugandan (angl/prot) kirkossa, perjantaina Ristin tien vaellus katoliselta katedraalilta protestanttiseen katedraaliin kesti viitisen tuntia helteessa (matkan varrella oli ristin tien asemien lisaksi ainakin yksi koiranraato, josta oli jo osa ehditty kaluta) ja paasiaisaamun messu klo 7 katolilaisten kanssa seka klo 9 prtotestanttien kansa.
Jouduin yllattaen paapuhujaksi seka palmusunnuntaina Nairobissa suomalaisten tapaamisessa etta em. protestanttisessa paasiaismessussa. Kumpaankaan en oikein osanut valmistautua, kun tajusin vasta paikan paalla, mita "tervesten tuominen" tarkoittaa. Church of Ugandan englaninkielinen jumalanpalvelus oli hyvin karismaattinen, mutta samalla anglikaanista messukaavaa noudattava.
Matkan ehdottomia kohokohtia olivat kouluvierailut, joissa meidat poikkeuksetta toivotettiin tervetulleiksi lauluin ja tanssein. Ehka on mahdollista myohemmin jakaa jotain tarkempia ajatuksia. Uganda on joka tapauksessa erittain vihrea ja tuottoisa ma, jossa kuitenkin jostain syysta on paljon koyhyytta. Verrattuna Suomen ankariin viljelysolosuhteisiin tilanne tuntuu erikoiselta. Miten on mahdollista, etta naissa olosuhteissa ei ole pystytty luomaan varallisuutta jokaiselle? Syita on tietysti monia, joista viimeisimpina huono kasitys demokratiasta, poliittinen korruptio ja rahanahneus.
Muammar Gaddafi kavi Kampalassa ennen paasiaista vihkimasa kayttoon moskeijan, jonka rakenustyot aloitta Idi Amin. Gaddafin neuvo presidentti Musevenille oli: "Ala koskaan luovu vallasta." Sama Gaddafi sanoi aikoinaan Aminille. Gaddafin puheet aiheuttivat muutenkin taalla kristityssa vaestosa aikamoista kuohuntaa, kun han puheessan vaitti Raamattua vaarenokseksi. Toisaalta se ei kerro mistaan muusta kuin siita, etta Gaddafi kaytta islamia haikalemattomasti politiikkansa valineena, kuten nykyaan on islamilaisessa mailmassa tapana.
Jumala meidat sellaiselta varjelkoon.