tiistaina, tammikuuta 15, 2019

Inhosta ja häpäisemisestä uskoon ja toivoon

Kansalaisia on pitkään ihmetyttänyt seksuaalirikoksiin syyllistyneiden lievät tuomiot. Asiaa on pöyristelty milloin minkäkin aviisin lehdillä vuosien ajan. Varsinkin lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset aiheuttavat inhoa täysin riippumatta siitä, kuka on tekijänä. 

Nyt näitä inhon ilmaisuja nostetaan esiin milloin minkäkin ihmisryhmän häpäisemiseksi. Mutta kyse ei ole mistään ihmisryhmästä, ei irakilaisista, ei katolilaisista, ei lestadiolaisista, ei saamelaisista, ei kazakstanilaisista, ei perussuomalaisista, ei vihervasemmistolaisista, eikä keski-ikäisistä valkoihoisista miehistä. 

Haudataan siis leimakirveet. 

Sen sijaan on kyse suomalaisen oikeusjärjestelmän uskottavuuden palauttamisesta. Meillä on virallisesti uskottu lieviin tuomioihin ja korjaaviin toimenpiteisiin. Kansan huudot kovemmista tuomioista on vaiennettu tai ylimielisesti sivuutettu. 

Ja kristillinen kirkko on tavallaan tähän osasyyllinen. Kirkkohan ei voi olla julistamatta sitä näkyä, jonka jo profeetta Jesaja aikoinaan julisti, että "susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen", siis saalistaja ja saalis elävät turvallisesti yhdessä. 

Olemmeko siis sinisilmäisiä utopisteja, joiden hyväuskoisuutta raskaajat häikäilemättä käyttävät hyväkseen? Olemme kai Suomessa kuvitelleet saavuttaneemme yhteiskunnallisilla uudistuksilla tämän paratiisinäyn ja poistaneemme ihmistä vaivaavan synnin. 

Mikään ei voisi olla niin kaukana todellisuudesta. Oikeudenmukaisempi yhteiskunta on hyvä asia, mutta se ei koskaan tule ratkaisemaan ihmisen ongelmaa. Ihmisen ongelmaan ei ole olemassa poliittista ratkaisua vaan ainoastaan hengellinen. Siksi kirkon sanomaa ei pidä väärällä tavalla politisoida ja sosialisoida. 

"Me tiedämme, että koko luomakunta yhtä huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa. Eikä vain luomakunta, vaan myös me, jotka olemme ensi lahjana saaneet omaksemme hengen, huokailemme odottaessamme Jumalan lapseksi pääsemistä, ruumiimme lunastamista vapaaksi". 

Emme siis ole keksineet paratiisia, emmekä vielä lopettaneet huokailua. Mutta odotamme uskossa ja toivossa, sillä Jeesus sanoo: "Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon." Nämä sanat luetaan perjantaina 18.1.2019 kun on tasavallan presidentin rukouspäiväjulistuksen mukainen kristittyjen ykseyden rukouspäivä.