sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008

Viimeisin Pisara

Pyörähdän pikaisesti kotona bloggaamassa juhlajumalanpalveluksen ja juhlalounaan välillä. Muistin nimittäin, että perjantaina tuli ulos Pisara, jonka kirjoitin pari viikkoa sitten. Teksti liittyy päivän evankeliumiin, Lasaruksen kuolleista herättämiseen. Johanneksenkirkossa kuulimme oikein vanhanajan kunnollisen saarnan aiheesta, Pisara on aina vain pisara.

Lasissa elämän vettä

Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi? Vastaus paljastaa, oletko optimisti vai pessimisti. Tai niin sanotaan. Pessimistin käsityksen mukaan asiat ovat huonosti ja edelleen pahenevat. Lasi on puoliksi tyhjä ja sekin, mikä siellä vielä on, on haihtumassa pois. Optimisti taas ajattelee myönteisesti, että asiat ovat ihan hyvin ja muuttuvat aina paremmiksi. Lasi on puoliksi täysi ja lisääkin on saatavilla.

Molemmat ajattelutavat perustuvat tosiasioihin. Vain johtopäätökset eroavat. Useimmat ihmiset tunnistavat itsessään molempia piirteitä. Pettymykset nakertavat tulevaisuudenuskoa. Pessimismi suojaa pettymyksiä vastaan. Onnistumiset sen sijaan luovat uskoa tulevaisuuteen. Optimismi vahvistuu onnistumisista.

Mitä pessimisti ja optimisti ajattelevat haudan ääressä? Onko optimisti pettyneempi kuin pessimisti, joka lohduttaa itseään sanomalla: Mitä minä sanoin, huonosti se päättyy? Vai onko pessimisti masentuneempi kuin optimisti, joka ajattelee kaikkea hyvää, mitä elämä piti sisällään? Ajatteleeko pessimisti kuolemaa, kun optimisti ajattelee elämää?

Kun Lasarus oli kuollut, hänen sisarensa Martta oli hämillään. Hän sanoi Jeesukselle: ”Herra, jos olisit ollut täällä, veljeni ei olisi kuollut. Mutta nytkin tiedän, että Jumala antaa sinulle kaiken mitä häneltä pyydät.” Martta halusi uskoa, että lasissa on vielä vettä, vaikka hän näki, että se oli tyhjä.

Lasarus oli Jeesuksen rakas ystävä, ja Jeesus tunsi Martan surun. Hän ei halunnut loukata halvoilla lohdutuksilla. Mutta hän täytti Martan lasin uudella elämän vedellä, kun hän sanoi: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, elää vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko tämän?”

Herra Jeesus, kiitos, että kuljet kanssamme jopa kuolemassa. Anna meille viisaus ja rohkeus uskoa sinuun, joka itse olet elämä.

Pisara YLE TV1 6.9.2008

1 kommentti:

Eero Voutilainen kirjoitti...

"lasissa on vielä vettä, vaikka hän näki, että se oli tyhjä." Nähdä näkemättä, kuulla kuulematta! Näin on tämä ihanan paradoksinen elämä, Beyond Duality. Kiitos Arto Pisarasta. Sain olla hetken virvoiitavien vesien äärellä - uimassa armon virrassa.

Kontemplatiivisin terveisin Loiolasta.

Eero