Kerroin pari viikkoa sitten lueskelevani jotain ilmastonmuutokseen liittyvää. Se jäi lopulta aika vähäiseksi. Sen sijaan luen Tomi Kontion runokokoelmaa Delta (Teos 2008). Tomi Kontio ja Miina Äkkijyrkkä keskustelevat kanssani Tuomiokirkon kappelissa ensi viikon torstaina 21.8. klo 18 teemasta "Luomakunnan tuho". Tilaisuus liittyy Helsingin juhlaviikkojen Runokuu-sarjaan.
Kontion runot herättivät yllättäen minussa piilevän artistin. Runokirjalle tyypillisesti Deltassa on isot marginaalit ja paljon tilaa, mihin on hyvä piirrustaa. Kokoelmassa toistuvat muistot, martaat, kuu(kaudet), tietysti sanat, ystävä. Taivaalle kurotetaan ja jumalaa puhutellaan siellä täällä - pienellä j:llä kuitenkin. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan keskustelumme lähtee. Se on kuitenkin varmaa, että ilmastonmuutoksen taloudellisista tai luonnontieteellisistä tunnusluvuista emme paljon tule sanomaan. Ajattelin itse tilaisuuden johdannoksi ja virikkeeksi sanoa ehkä pari sanaa apokalyptiikasta noin yleisesti.
Juttelin myös Miina Äkkijyrkän kanssa puhelimessa. Keskustelu polveili kyyttöjen, vessapaperin ja rukouksen välillä. Jos ennakkoaavistukseni menee nappiin, on hyvinkin mahdollista, että päädymme tilaisuuden lopuksi jollain ennalta määrittelemättömällä tavalla rukouksen mahdollisuuksiin.
Olo on monella tapaa helpottunut ja raikas. Eilisessä Tuomasyhteisön ylimääräisessä jäsenkokouksessa Agricola-projektin aiesopimus hyväksyttiin yksimielisesti hyvähenkisen keskustelun päätteeksi. Ennen virallisen kokouksen alkua mainittiin ehkä hieman ohimennen, mutta kuitenkin julkisesti ja selvästi, että olen nyt jättämässä tehtäväni tuomaspappina. Tulin tehtävään viime syksynä sillä ajatuksella, että neljän tuomaspapin tiimi on väliaikainen, kun odotamme Agricola-projektin selkiytymistä. Neuvottelut menivät tosin kevään aikana siihen suuntaan, että tilanne pikemminkin aluksi epäselkiytyi. Nyt voidaan kuitenkin huoahtaa helpotuksesta, kun hyvä ystävä, loistopappi ja visionääri Teemu Laajasalo on viimeistä sinettiä vaille virallisesti nimitetty Agricola-projektin toiminnanjohtajaksi. Teemu tulee myös mun tilalle tuomaspapistoon, vaikka vielä ei olekaan voitu sopia, mitä se käytännössä tarkoittaa. Totta kai toivon, että Tuomasyhteisön sisällä sitoudutaan laajalla rintamalla yhteiseen projektiin ja annetaan Teemulle tarvittava tuki haastavassa tehtävässä.
Mun vastuut Tuomasyhteisön messuprosessista ja toimiston esimiehisyydestä siirtyivät Päivi Aikasalolle, jonka kanssa käytiin vielä eilen viimeisiä asioita läpi. Olen kohtuullisen tyytyväinen siihen, että erittäin hankalasta ja epäselvästä tilanteesta huolimatta yhteisön perustoiminta on hyvissä käsissä ja kirkko täyttyy joka sunnuntai-ilta. Oli myös hienoa kuulla jäsenkokouksessa ääneen sanottuna se omakin huoli, että Tuomasyhteisö lepää tällä hetkellä melko varttuneen ja harvalukuisen puurtajajoukon harteilla. Nuori väki ja todelliset epäilevät tuomaat löytyvätkin useimmiten seurakunnan nuorisotyön ja muiden työalojen kohderyhmästä. Juuri siksi Agricola-projekti on syntynyt, etsimään yhteistyön kautta energiaa ja kasvua. Kokouksen puheenjohtajana toiminut Hirvosen Ahti sanoi lopuksi, että aiesopimuksen hyväksyminen osoittaa, ettei Tuomasyhteisö halua olla vain Tuomasmessun muistoseura, vaan uudistumiskykyinen tekijä. Näin on.
Viimeisenä tuomaspapin tehtävänäni olen lauantaina Tuomasyhteisön järjestämässä Helsinki City Marathonin siunauksessa ja Elävän veden juhlassa, joka tapahtuu klo 13.30 Stadionin maratonportin vieressä olevan monitoimitilan edessä (tai, jos sataa, monitoimitilassa). Saat tulla mukaan, vaikka et juoksisikaan!