torstaina, kesäkuuta 03, 2010

Kirkon kevät

Voi elämän kevät. Irjasta tuli siis piispa. Onnittelut valinnasta ja runsaan Jumalan siunauksen toivotukset.

Median mukaan Irjasta tosin tuli naispiispa. Nähtäväksi jää, kumpi hänestä tulee, piispa vai naispiispa. Odotan ja toivon kovasti, että Irja jollain tavalla osoittaa olevansa huolissaan kirkon hajaannuksesta ja pyrkii piispana luomaan yhteyttä. Vaaliretoriikan perusteella voi ounastella, että vastakkainasettelu tulisi kärjistymään, mutta teot ratkaisevat.

Jotkut kirkon piirissä pyrkivät uskottelemaan itselleen, että kyseessä ei ollut sukupuolivaali. Tietysti oli. Ei kai Kirkko ja kaupunki sekä muu media olisi muuten niin innoissaan vaatinut naisen valintaa. Irjan tukiryhmän aikaisen liikkeellelähdön vuoksi muut naisehdokkaat Marja Heltelää lukuunottamatta jopa jättäytyivät pois vaalista kokonaan. Ja Marjaa moitittiin siitä, että asettui heikentämään Irjan valintamahdollisuuksia, vaikka sillä ei tietenkään ollut asiaan mitään vaikutusta. Vapaavuoren ja Heltelän äänet näyttävät jakautuneen kohtuullisen tasaisesti, kun äänieroksi jäi vain 24 ääntä.

No, pettymyksestä huolimatta on pakko heti kaivaa esiin optimistisia näkökulmia ja todettava, että saimme pitää erinomaisen tuomiorovastin! Matin tehtävä Helsingin keskellä ja tuomiokapitulissa siis jatkuu. Siunausta ja voimia siis myös Matille kaikkeen siihen.

9 kommenttia:

Matti Innanen kirjoitti...

Millanen kevät mahtaapi tulla?

Anonyymi kirjoitti...

Minulle kirkon passiivijäsenenä asia ei ole erityisen merkityksellinen, mutta olen iloinen, että Askola tuli valituksi. Ei siksi että on nainen, vaan siksi että muutos on sittenkin mahdollista. Kirkossakin.
yst. terv. Sami Heinonen.

Terhi P. kirjoitti...

Huomasitko muuten, että muutamat Matin äänestäjät korostivat sitä että Matti Poutiaisen miehuutta. Käytettiin puheenvuoroja, joissa sanottiin, että Poutiainen on hyvä mies, mukava mies yms.

Sukupuolivaalit näistä tuli, vaikka harva sitä toivoi ja tietoisesti jopa yritettiin välttää sukupuolen nousemista vaaliteemaksi.

Arto kirjoitti...

Terhin kanssa olen täysin samaa mieltä, että sukupuoli ratkaisi valinnan, vaikka joidenkin on sitä jostain syystä vaikea myöntää. Kirkko ja kaupunki otti jo hyvissä ajoin kannan, että nainen pitää valita. Samaa linjaa ajoi toki Hesari ja moni muu kirkkoon passiivisesti suhtautuva taho. Ja ymmärrän sen tietysti hyvin. Jos asialla ei ole henkilökohtaista merkitystä, mikä tahansa muutos voi näyttää kivalta.

Timo S. Paananen kirjoitti...

Piispan sukupuoli jäänee vähitellen taka-alalle, kun kolme tai neljä muutakin naista valitaan tehtävään. Eihän media sukupuolita enää ministereitäkään, kuten muutama vuosikymmen sitten.

Aina jonkun on oltava se ensimmäinen, ja kantaa selässään uuden, erikoisen ja pelottavan tilanteen luomat kärjistykset. Vaalit olivat tietysti myös sukupuolivaalit, mutta asetelma jossa Askolaa äänestäneet äänestivät naista, mutta Poutiaista äänestävät "johtajuutta" tai "hallinnollisuutta" tai "oikeaa ja tervettä oppia" tai "kirkon yhtenäisyyttä" ei voi olla muuta kuin väsynyttä retoriikkaa.

Arto kirjoitti...

On tietysti vaikea vertailla Irjan valintaa sellaiseen vaihtoehtoon, jota ei ollut, eli selkeästi kokeneempaan ja pätevöityneempään naisehdokkaaseen. Nyt vain kävi niin, että nainen valittiin merkittävässä määrin siksi, että hän on nainen, ei siksi, että hän olisi pätevin. Enkä tällä mitenkään kiistä, että Irjalla on kokemusta ja taitoa moneen, vaikka terävin näyttö puuttuukin. Voidaan toki kysyä, miksi vaalissa ei ylipäänsä ollut ehdolla tämän enempää yhteiskunnallisesti ja akateemisesti meritoituneita pappeja. Moni puhui jopa "kakkosketjun" vaalista. Kun valinta nyt on tehty näillä asetelmilla, sen kanssa eletään, enkä pidä enempää spekulointia kovin hyödyllisenä.

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Niin miksi sukupuoli on vasta viime vuosikymmeninä noussut kysymysmerkiksi. Miksi on eletty vuosituhansia ilman että asiasta on noussut haloota. Onko pyörä tosiaan keksitty uudelleen.

Uskaltaisikohan ei sanoa vaan Arto julkaista sen mitä tekisi mieli ääneen sanoa. No enpä aseta ystävääni suotta hankalaan välikäteen.

Naisen ja miehen eroja, onko niitä. Ja kun on niin onko niillä merkitystä ja minkälaisten tehtävien hoidossa. Ja meneekö kaikki aina joidenkin mielestä yleistykseksi vai onko pakko lähteä sukupuolielimistä liikkeelle.

Irja, näytä nyt taivaan merkit.

Aukku kirjoitti...

Samalla kun piispaksi valittiin nainen, on jäänyt huomioimatta että Iitin seurakunta on saanut potkua miespuolisesta emännästä Manu Lehtinen. Ravontolapäällikkö Lehtinen on toiminut erilaisissa keittiötehtävissä mm. Golanilla ja Invalidiliiton palveltalon emäntänä.

Anonyymi kirjoitti...

Kesäinen tervehdys Artolle!
Toiveeni on, että jaksaisit/ennättäisit laittaa tänne edes saarnasi. Muutakin lukisin mieluusti. Toivoo Lea