keskiviikkona, marraskuuta 09, 2016

Puheenvuoro: Piispainkokouksen selonteko avioliittolain muuttumisen johdosta

Arvoisa puheenjohtaja,

Kiitän piispainkokousta selonteosta ja kirkkohallitusta selvityksestä. Odotin tältä keskustelulta uusia näkemyksiä. Pelkkä omien näkemysten toistaminen ei vie asiaa eteenpäin. Sellaisen eduksi on kuitenkin luettava se, että yleensä osaamme oikein ja luotettavasti ilmaista oman näkemyksemme. Huonoin vaihtoehto on ryhtyä kuvailemaan vastapuolen argumentteja yksinkertaistavalla tai vääristävällä tavalla. Liityn tässä muun muassa edustaja Sainen puheenvuoroon. Valitettavasti tätäkin on nyt kuultu. Sitä kutsutaan olkiukkojen rakenteluksi. Se ei edistä mitään. Jokainen tietää, milloin oma näkemys tulee väärin esitetyksi ja ymmärretyksi.

Esitän yksinkertaisen keskustelumallin, jossa on kolme osaa. 1. Erimielisyyden selkiyttäminen itse avioliittoasiasta. Tämän vaiheen tarkoituksena on päästä yksimielisyyteen siitä, mistä olemme eri mieltä. Kenenkään ei pidä tuntea, että hänen näkemyksensä on väärin esitetty tai ymmärretty. 2. Yksimielisyyden toteaminen siitä, miten nyt toimitaan. Jos jokin asia on edelleen epäselvä, sellainen tulee pikaisesti piispojen täsmällisellä ohjauksella ja tehtyjen selontekojen pohjalta selkiyttää. 3. Yksimielisyyden hakeminen siitä, miten menemme tästä eteenpäin. Se on eri keskustelu, kuin se, jossa toistamme omia näkemyksiämme. Tähän kolmanteen keskusteluun kuuluu myös kysymys mediasta ja viestinnästä, koska jokainen viesti, jonka sometamme, vie tilannetta eteenpäin. Pitäisin hyvänä, jos olisimme yhtä mieltä ainakin siitä, että totta pitää puhua – ei pelkästään omasta kannasta vaan myös vastapuolesta.

Helsingin hiippakunnan edustajina emme edusta yhteistä kantaa avioliittoasiassa. Kahden­keskisessä keskustelussa piispamme kanssa kuulin kuitenkin selvän viestin, että nyt on toimittava kirkon vallitsevan järjestyksen mukaisesti. Olen iloinen voidessani sanoa, että tässä tuen piispa Irja Askolaa sataprosenttisesti.