tiistaina, marraskuuta 08, 2016

Puheenvuoro kirkolliskokouksessa koskien Kirkkohallituksen toimintasuunnitelmaa

KIRKKOHALLITUKSEN ESITYS 5/2016 KIRKON KESKUSRAHASTON TALOUSARVIO JA TTS

8.11.2016 klo 13:52

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajakollegat,

Kiitän selkeistä esittelypuheenvuoroista sekä tiiviistä ja osaavasti laaditusta vihkosta. Nosta esille vain yhden asian ja pyynnön. Se liittyy strategiseen tavoitteeseen ”Nostamme sanoman esiin” ja Kirkon tiedotuskeskuksen toimintaan. Ensi vuonna on reformaation merkkivuosi. Sen keskeiseksi teemaksi olemme jossain määrin itsestämme riippumatta tulleet nostaneeksi avioliittokysymyksen. Tämän tehokkaampaa mediakampanjaa tuskin voitaisiin suunnitella. Odotamme mielenkiinnolla, onko meillä vielä merkkivuoden jälkeenkin yksi kirkko vai olemmeko reformoituneet kahdeksi tai useammaksi. Kirkon tiedotuskeskuksen toimintaa kuvaavassa kohdassa sivulla 15 todetaan: ”Suuri osa suomalaisista kohtaa kirkon ja muodostaa kuvan kirkosta juuri median välityksellä.” Ja: ”Kirkon viestinnän on määrätietoisesti rohkaistava rakentavaa, toisia kunnioittavaa keskustelukulttuuria.”

Viestinnässä yksi tärkeimmistä kunnioituksen kriteereistä on se, että puhutaan totta, että osataan sanoa tosiasiat selkeästi. Kukaan ei halua itselleen ystävää, joka puhuu ystävällisesti, mutta jonka puhe sopii vain lannoitteeksi.

Kuluneen vuoden aikana kirkon tiedotuskeskuksen viestintä on silmiinpistävällä tavalla epäonnistunut kertomaan yleiseen tietoisuuteen kirkon avioliittokäsityksestä ja sen perusteista. On haluttu kuunnella ja antaa tilaa keskustelulle. On nostettu esiin mielipiteitä, varsinkin niitä, jotka kirkkohallituksen omien toimittajien mielestä ovat oikeita mielipiteitä. Hyvä on, annetaan jatkossakin tilaa keskustelulle. Olennainen kuitenkin puuttuu, jos tosiasioita ei kerrota. Muu media ei sitä tee, sen olemme joutuneet huomaamaan. Siksi meillä on kohtuuttoman suuri määrä luottamushenkilöitä ja papistoa, jotka ammentavat käsityksensä kirkon linjasta asiaan perehtymättömästä ja tendessimäisestä mediasta ja jotka eivät pysty vastaamaan kysymyksiin siitä, millä tavalla kirkon kanta asiassa määräytyy. Kirkkoa on viety kuin pässiä narusta. Esitän pyyntöni kirkon tiedotuskeskukselle: Älkää antako tämän toistua ensi vuonna.