maanantaina, maaliskuuta 21, 2011

No-fly zone

Libyan ylle perustettiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä lentokieltovyöhyke. Se kai tarkoitaa sitä, että siellä pitää nyt lentää entistä enemmän. Kukaan ei kai usko, että liittouman ohjukset osuvat vain sotilaskohteisiin, vaikka se onkin jalo tarkoitus.

Olen sinänsä kyllä YK:n ajatuksen kanssa samaa mieltä. Ei maailma voi katsoa vierestä, kun tyranni hyökkää omia kansalaisiaan vastaan. Mu'ammar Qadhafin retoriikka ei voi jatkua loputtomiin. Vaikka aika pitkälle se on sillä pötkinyt. Katselin YouTubesta puhetta, jonka hän piti Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan Obaman puolesta (Gaddafi Endorses Obama). "Afrikkalainen ja islamilainen veljemme" Obama oli pettänyt tyrannin luottamuksen, kun oli mennyt vaalikampanjassa puolustamaan Israelin oikeuksia. Puheessaan Qadhafin tosin toivoo, että kyseessä on vain vaalivalhe. Samalla hän mitätöi tosin koko demokraattisen järjestelmän, joka hänen mukaansa perustuu juuri siihen, että ennen vaaleja valehdellaan mitä tahansa, että päästäisiin valtaan. No, juuri tällainen retoriikka sopii tyrannille. Otan itse milloin tahansa mieluummin epätäydellisen demokratian kuin täydellisen tyrannin. Ja niin ottaisivat myös libyalaiset, jos saisivat valita.

3 kommenttia:

Sebastian Pylvänäinen kirjoitti...

Lentokielto on virheellinen sana pommituksille. Kielto ei ole teko, vaan käsky. Pommitus on teko, ei käsky.

Jossain näin sarkastisen termin rauhanpommi. Se on aika kuvaava.

Jostain luin että Gaddafin nujertamisen moottorina oli joku Obaman hallinnon nainen joka oli mukana Ruandan kansanmurhan selvittelyissä. Nyt omatunto kolkutti jälkiviisaasti ja halusi kostaa Ruandan tapahtumat Gaddafille.

Aika erikoista on sekin että paha henkilöityy niin kovasti Muammariin. Eiköhän siellä ole aika monta muutakin miestä työn touhussa, pitämässä maataan pystyssä.

Mitä se kenellekään muulle kuuluu jos maassa kapinoidaan? Kansanmurhasta ollaan todella, todella kaukana. Eihän nyt ole kyse kuin kymmenistä, ehkä sadoista. Se mikään kansa ole! Jos tuhansia lahdattaisiin, väliintulo olisi ilman muuta oikeutettu. Nyt ei.

Muammarin teesit ovat valitettavasti kovin totta mitä demokratiaan tulee. Sehän on suuri huijaus, illuusio.

Ajattele nyt! Äänioikeus. Kansalainen sai äänen, ja oikeuden käyttää sitä. Näin hänestä tuli valtias. Höpö löpö. Ja löpö.

Syntyi vain vihaisia ja katkeria puolueita jotka kinaavat keskenään eikä asioiden hoidosta tule yhtään mitään.

Asiat hoituvat vain jos johdossa on riittävän vahvoja ja asiansa osaavia. Käytännössä he ovat kuninkaita. Emme elä missään maailmassa demokratiassa. Vain valtakunnissa.

Siis: valtakunnissa. Ja niissä käyttävät valtaa aivan muut kuin kansalaiset.

Mitään demokratiaa ei ole, eikä tule.

Arto kirjoitti...

No, kansanvallan halveksuntaa aina silloin tällöin kuulee idealistien ja anarkisteilta, jotka eivät vaivaudu ajattelemaan nenäänsä pidemmälle. Siihen on ehkä hyvä vastata näillä lainatuilla sanoilla Yhdysvaltain itsenäsyysjulistuksesta (oma, vajavainen käännökseni):
"Pidämme näitä tosiasioita itsestään selvinä, että kaikki ihmiset on luotu yhdenvertaisiksi, että Luoja on suonut heille tiettyjä luovuttamattomia oikeuksia, että niitä ovat Elämä, Vapaus ja Onnellisuuden tavoittelu. - Että näiden oikeuksien vahvistamiseksi ihmisten keskuuteen on perustettu hallituksia, jotka saavat oikeudenmukaisen valtuutuksensa niiden suostumuksella, joita hallitaan. - Että milloin tahansa jokin hallitus alkaa toimia näitä päämääriä vastaan, kansalla on oikeus vaihtaa tai lakkauttaa se ja asettaa uusi hallitus laskien sen perustuksen niille periaatteille ja järjestäen sen vallankäytön sellaiseen muotoon, joka heidän itsensä mielestä näyttää todennäköisimmin aiheuttavan Turvaa ja Onnellisuutta."
Myös libyalaisilla on nämä oikeudet.

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Terveisiä vaan tutuille siellä Amerikoissa.

Näitä arabitapahtumia ja väliintuloja seuratessa tuli mieleen että nyt ennakkotapaus ja koneisto on valmiina Israeliin hyökkäämistä varten, YK:n siunauksella, jos sattuisi että palestiinalaiset äityisivät kovin kapinallisiksi eikä Israelin kanssa löytyisi yhteistä säveltä, niin kuin ei varmaan löydykään. Eikös se olisi se paljon puhuttu Googin sota.