maanantaina, marraskuuta 02, 2009

This Is It

Oltiin Tiinan ja Alissan kanssa katsomassa Michael Jacksonin toteutumattoman konserttikiertueen dokumenttipaloista koostettu This Is It. Eikä voi muuta sanoa, kuin että, kyllä musiikki ja tanssi toimii. Tai siis toimi.

Totta puhuen voi kyllä sanoa muutakin. Otoksista kävi hyvin ilmi, miten hankala suhde supertähdellä on häntä palvoviin (ehkä hieman pelkääviinkin) taustatanssijoihin ja -muusikoihin. Jopa hyvin intiimi tanssikohtaus kappaleessa I Can't Stop Loving You tuntui vähän ulkokohtaiselta. Michael tuntui ujolta ja luoksepääsemättömältä. Ainoa suhde, jossa tuntui olevan jotain luontevaa, oli tuottaja Kenny Ortega. Kaikesta paistoi läpi MJ:n perfektionismi, jonka hän vaivoin sai käärittyä "with love" ja "God bless you" kommenttien pehmusteisiin. Lopussa koko tuotantoryhmä seisoi ringissä käsi kädessä ja MJ puhui jotain uskonnollistyyppistä perheenä olemisesta ja planeetan pelastamisesta. "It is about us." Niinpä. Kun oli juuri seurannut, minkälainen ihmiskoneisto, pyrotekniikka ja lavasteet showta varten oli pystytetty, ei voinut olla huokaamatta. Kuinkahan paljon sademetsää paloi This Is It shown vuoksi?

Ehkä MJ:n ja fanittavien nuorten tanssijoiden suhteessa voi nähdä jonkinlaisen metaforan jumalasuhteen ongelmallisuudesta. Jumala voi sanoa ihmiselle: "Minä rakastan sinua" ja tarkoittaa sitä. Mutta ellei synny kosketusta, joka osoittaa rakkauden muutenkin kuin sanoilla, pelko ja etäisyys jää.

Mulla oli tänään vapaapäivä, mutta osa siitä meni kymmenen käskyn kertaamisessa. Käskyt on nimittäin aiheena keskiviikon Krypta-illassa, joka aloittaa neljän kertausrippikouluillan sarjan. Tarkoitus oli muodostaa viikonlopun leirillä ryhmät, jotka voisivat itsenäisesti toteuttaa nämä illat, mutta olen vielä hieman epävarmalla kannalla. On siis parasta valmistella jotain takataskuun, jos ryhmäläiset hyytyvät...

Huomenna aamulla olen luvannut olla RadioDein päivän vieras klo 9-10 ja puhua jotain Global Leadership Summitista. Agricolan kirkossa ensi viikonloppuna eli pe-la 6.-7.11. pidettävään tapahtumaan on tällä hetkellä tulossa vajaat neljäsataa osallistujaa, mikä on oikein mukava määrä. Oikeastaan tuntuu hyvältä ja helpottavalta, että GLS on jo ensi viikonloppuna, vaikka vielä monta asiaa on kesken. Syys-lokakuu on ollut aikamoista haipakkaa ja määräpäivien lähestyminen muistuttaa, että asioilla on tapana järjestyä. Nyt ajatuksissa alkaa olla tilaa jo ensi kevään ja tulevien vuosien pidemmän tähtäyksen suunnitelmille. Itse asiassa MJ:n shown katsominen oli erityisen hienoa juuri tästä näkökulmasta. On todella palkitsevaa olla seuraamassa, kun joku asia suunnitellaan, harjoitellaan ja viilataan kunnolla. Kuten esimerkiksi teatteriesitys tai konsertti.

Ei kommentteja: