lauantaina, marraskuuta 21, 2009

Koolla on väliä

Otsikossa on kaksi mieltä. Ensinnäkin se, että olin tänään Aamu-tv:ssä Ari Hurstin vieraana yhdessä Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtajan Jussi K Niemelän kanssa. Toisen etunimen etukirjaimesta tulee jostain syystä aina mieleen Gary S. Paxtonin lp-levy, jonka ensimmäinen raita kuului: "Hi! My name is Gary S. Paxton. Don't forget the S, it's one third of my whole name!"

Meidät oli kutsuttu tyynysotaan aiheena uskonnolliset symbolit ja herätteenä Italian krusifiksijupakka. Jussi K N on fiksu ja sanavalmis kaveri, jonka kanssa on vaikea saada sotaa aikaan. Niinpä taisimmekin keskustella aika kohteliaassa sävyssä. Olin kuitenkin mielessäni päättänyt, että haluan jollain tavalla sanoa, mitä risti oikeastaan edustaa: nöyryyden, kuuliaisuuden ja Jumalan rakkauden sanomaa. Onnekseni sain siihen mahdollisuuden heti ensimmäisessä puheenvuorossa. Sen jälkeen olikin mukava jutella niitä näitä.

Otsikon toinen merkitys liittyy Facebook-ryhmään Juha Luodeslampi arkipiispaksi. Liityin ryhmään tietysti heti, kun kutsuttiin. Ensinnäkin siksi, että Juha on mainio tyyppi. Toiseksi siksi, että arkipiispan valinta on hauska ajatus. Blogistit eri puolilla ovat jo kiinnittäneet riittävästi huomiota siihen, että joiltakin asiaa tuntemattomilta toimittajilta näyttää kuitenkin menneen pahasti sekaisin arkipiispan ja arkkipiispan valinta. Koolla on tässä tapauksessa paljonkin merkitystä. Juha ei ole koolla pilattu, mutta hänen teesinsä pärjäävät hyvin ilman sellaisenaan.

Yhdestä teesistä olen tosin jyrkästi eri mieltä. Arki-piispan teesi numero 15: "Jumalanpalvelukset on siirrettävä alkamaan sunnuntaisin aikaisintaan klo 12. Kontulassa on niin vähän lypsylehmiä että ajallisesti ei tarvitse pitäytyä klo 10.00 traditiossa."

Tämä on tietysti täysin vanhentunut kanta. Jumalanpalveluksen ajankohdan liittymisestä lypsyaikatauluun on tullut urbaani legenda, joka kannattaisi nyt unohtaa, kun sitä on toistettu parikymmentä vuotta. Kello 10 on itse asiassa aivan mainio ajankohta messulle. Nyt kun sunnuntaiaukiolo on vapautettu, myöhempi ajankohta menee pahasti päällekkäin kauppojen aukiolon kanssa. Kontulassa ja muissa suomalaisen jumalanpalveluksen kannalta keskeisissä kauppakeskuksissa on kirkonmenot saatava ohi klo 12 mennessä, että markkinat pääsevät alkamaan. Eikä ole paljonkaan väliä, onko kauppana K vai S.

1 kommentti:

Aukku kirjoitti...

Äänestän klo 10!