torstaina, lokakuuta 02, 2008

Hammasraudat ja solmu-Jumala

Meidän kuopus, 9-vuotias Alissa, kävi hampaiden oikomishoitotarkastuksessa. Yläleuasta puuttuu kakkonen ja viereinen hammas on kasvamassa vähän vinoon. Tarvitaan siis raudat. Ne pakottavat vinoutuneen hampaan toiseen suuntaan. Eräänlaista syrjintää siis. Suvaitsevaisuus edellyttäisi, että jokainen hammas saa kasvaa siihen suuntaan mihin se itse haluaa. Onneksi hampailla ei ole tunteita.

Hammaskaluston suuntaukset liittyivät mielessäni Jesajan kirjan tekstiin, jonka valitsin tämän torstain viikkomessuun. Se kuuluu näin:

Tämän Herra puhui minulle. Lujalla kädellä hän veti minut pois siltä tieltä, jota tämä kansa kulkee. Herra sanoi:

-- Älkää sitä kutsuko salaliitoksi, mitä tämä kansa salaliitoksi kutsuu.

Älkää vavisko, älkää sitä pelätkö, mitä se pelkää.

Pitäkää te Herra Sebaot pyhänä,

pelätkää vain häntä, vaviskaa hänen edessään. Hänestä on tuleva solmu ja este, kompastuskivi, kallionlohkare

Israelin kahden kuningashuoneen tielle, Jerusalemin asukkaille loukku ja ansa. Monet heistä kompastuvat, syöksyvät nurin niskoin, loukkaantuvat, tarttuvat ansaan, jäävät kiinni.

En tiedä, kuinka monelle on tuttua, että Jumalaa kutsutaan Raamatussa nimityksillä solmu, este, kompastuskivi, kallionlohkare, loukku ja ansa. Mehän puhumme rakastavasta, hyvästä Jumalasta, jonka kämmenellä ei pelkää lintunen eikä ihminen.

Jokainen edellä mainituista kuudesta luonnehdinnasta kelpaa oman meditaationsa aiheeksi. Otetaan esimerkiksi solmu. Solmu ei ole mitään ainetta itsessään. Se on kyseessä olevan aineen, narun, langan tai köyden, ominaisuus. Jos elämä on lanka, miten se menee solmuun? Helposti. Ensin se alkaa mennä solmuun ja jos asiaan ei puututa, solmu kiristyy ja lopulta sitä ei enää avaa kukaan. ”Kun se pitkistyy, se mutkistuu”, sanoo sananlasku. Onneksi meillä on hyviä keinoja estää alkavien solmujen muodostuminen. Vanhojen ja moneen kertaan kiristyneiden solmujen avaaminen sen sijaan on hankalaa. Tarvitaan saksia.

Jos vääryyteen ei tartuta ajoissa, se etenee ja kasvaa. Jos 9-vuotiaan hampaisiin ei panna rautoja, ne kasvavat vinoon. Pitää olla tahto ja kyky puuttua asioihin. Raudat on hyvä juttu. Voivatko solmu, este, kompastuskivi, kallionlohkare, loukku ja ansa olla hyviä juttuja?

Ei kommentteja: