lauantaina, elokuuta 16, 2008

Perheasioita, maraton ja grumpy old men

On lauantaiaamu, syön kaurapuuroa ja valmistaudun Helsinki City Marathonin siunaukseen. Tosin mitään valmistautumista ei oikeastaan ole, kun kaikki tarpeellinen on tehty ajoissa. Taivas on tasaisen harmaa ja sadetta on luvattu. Harmi kyllä, Elävän veden juhla on siis pidettävä sisätiloissa. Juoksijoita ajatellen keli on varmasti erinomainen, kunhan ei ole allerginen matalapaineelle.

Tänään on meidän Siirin 20-vuotissynttärit. ONNEAAA!!!! Siiri oli pienenä tyttönä sellainen hellyyden ruumiillistuma, joka surkutteli ulkona paleltuvia eläimiä. Maailma on kova paikka, mutta Siiri on säilyttänyt hyväntahtoisuutensa kaikkia kohtaan. Syyskuussa alkaa toinen lukuvuosi Wolverhamptonin yliopiston ja EVTEKin BBA-ohjelmassa. Siunausta ja menestystä siihen!

Alissalla alkoi kolmas kouluvuosi tiistaina. Oikeastaan kesäloma olisi hänen mielestään hyvin voinut loppua jo pari viikkoa aikaisemmin. Kouluun oli kiva palata, vaikka luokka olikin uusi. Kaksi ensimmäistä lukuvuotta käytiin päiväkodista tutulla ryhmällä, mutta nyt ryhmä hajosi eri luokkiin. Alissan 3C-musiikkiluokalla on muistaakseni 24 tyttöä ja 7 poikaa. Viereisestä pulpetista löytyi heti ensimmäisenä päivänä uusi ystävä, joka kävi jo meillä koulun jälkeen. Olin eilen pitämässä koulun keskusradion kautta päivänavauksen, johon teemaksi oli annettu ystävyys. Ajattelin mielessäni, että mitä ihmettä voin siitä lapsille sanoa. Sanoin jotain kuitenkin.

Saara on nyt sitten abiturientti ja autokoululainen - ja minä olen autokoulun opettaja. Ollaan käyty toistaiseksi vasta parkkipaikalla harjoittelemassa liikkelle lähtemistä ja ratin kääntämistä. Ajattelin ostaa Saaralle apuneuvoksi ison leikkikuorma-auton, jossa olisi kääntyvät etupyörät. Luulen, että pojilla on ajamaan opettelussa tiettyjä etuja puolellaan. Tosin Saaran ei tarvi siitä välittää. Se on aivan uskomaton tehopakkaus kaikilla tavoilla. Aivot toimivat laajakaistalla ja multitasking hoituu. Ekat yo-kirjoitukset ovat syyskuussa, joten haastava vuosi tulossa.

Toissailtana oli jälleen mukava palaveri Myllykosken Matin ja Arno Kotron kanssa. Olemme viime talvesta saakka valmistelleet Aikakauslehti Vartijan 120-vuotisjuhlaseminaaria, joka pidetään Yliopiston pienessä juhlasalissa lauantaina 18.10.2008. Ohjelma on nyt valmis julkaistavaksi. Seminaarin otsikko on ajankohtainen: Jumala ja ateismi. Mielenkiintoiseen puhujakaartiin kuuluvat Erik Wahlström (Jumalattoman hyvä elämä), Eija-Riitta Korhola (Nurkissa lämmittävä Jumala), Ilkka Pyysiäinen (Missä hän on nyt?) ja Petri Merenlahti (Miksi Jumala on olemassa?). Puhetta johtaa Anne Birgitta Pessi ja seminaari päättyy alustajien paneelikeskusteluun.

Kysyin Arnolta ja Matilta, miten heidän mielestään pitäisi kääntää ilmaus Grumpy Old Men. Äkeät vanhat miehet ovat kaikenlaiselle hypettämiselle immuuneita, maailman menoa syvästi paheksuvia besserwissereitä. Muutos vihaisesta nuoresta miehestä äkeäksi vanhaksi mieheksi tapahtuu huomaamatta. Molempien vaiheiden käyttövoima on sama (sisäinen tyytymättömyys), mutta johtopäätökset erilaiset. Nuorena halutaan muuttaa kaikki. Vanhana kaikki muutosvouhotus ärsyttää. Väliin mahtuvat elämän ruuhkavuodet. Silloin on liikaa tekemistä, että ehtisi olla oikeasti vihainen tai äkäinen. Paitsi, jos asiat menevät jotenkin pieleen.

Olen myös hieman sumplinut Kryptan keskiviikkoiltojen ohjelmaa alkavalle syksylle. Yleisteemana on rukous. Kaikki palaset ei vielä ole kohdallaan, mutta jotain kuitenkin. Hannu Taanila ja piispa Eero Huovinen tulevat yhteen iltaan. Ajattelimme otsikoksi "huonoimmat virret", kun Taanila on loistava virsituntija. Ja virrethän ovat rukousta. Mutta miten voi rukoilla virsiä, joiden elämänkatsomus on Ison vihan ajalta? Vaikuttava ja monipuolinen Heleniuksen Mikko vastaa iltojen musiikista. Aiheesta lisää myöhemmin.

1 kommentti:

muukala kirjoitti...

grumpy old men - miten olisi "ärtyisät äijät"?