lauantaina, tammikuuta 19, 2008

Vanhan kertausta?

Tunnustan, että kierrätin tänään vahvasti viime sunnuntain saarnaa, kun olin vieraana Annankadun Adventtikirkon jumalanpalveluksessa. Ja ekaa kertaa elämässäni sain saarnata vaimoni Tiinan kanssa. Me sovittiin niin, että Tiina aloittaa ja minä lopetan. Aiheena oli väljästi mutta haastavasti annettu "innostuminen".

Tiinalla oli oikein hyvä ja kompakti puheenvuoro, joka tuli sekä pitkästä liike-elämän kokemuksesta että sydämestä. En voinut mitään sille, että viime sunnuntain teema tuntui mielestäni sopivan aiheeseen erinomaisesti. Lisäksi tietysti sanoin jotain myös kristittyjen ykseyden rukousviikon teemasta "rukoilkaa lakkaamatta". Adventtikirkossa vallitsi lämmin ja välitön tunnelma, kuten pienissä ja toisensa hyvin tuntevissa yhteisöissä voi olettaakin. Pastori Sakari Vehkavuori on poikkeuksellisen ilmeikäs ja lämmin persoona. Oli kiva tavata myös hänen isäänsä, joka toimi saman seurakunnan pastorina samaan aikaan kun minun isäni oli Saalem-seurakunnan johtajana. Eli yhteistyötä on tehty nyt kahdessa sukupolvessa.

Rukousviikko alkoi eilen illalla Pyhän Henrikin katedraalissa klo 17.30 vietetyllä vesperillä. En tiedä, saako tätä kirjoittaa julki, mutta menköön. Ilmeisesti P. Henrikin seurakunnan sisäinen tiedotus oli hieman ontunut, koska vesperin tervehdyspuhujaksi valittu rovasti Helena Haataja soitti minulle noin 17.10 hieman hämmentyneenä kirkon sakastista. Siellä ei ollutkaan mitään tietoa vesperistä, vaan heillä oli käsitys, että sitä vietettäisiin vasta tänään lauantaina. Istuin ratikassa, joten en osannut sanoa muuta kuin että tulen paikalle noin 10 minuutissa. Sillä aikaa paikalle oli kuitenkin ilmestynyt vs. kirkkoherra Melvin Llabanes, jonka kanssa sain toimittaa vesperin viime vuonna. Hänen ratkaisunsa oli heti jämäkkä ja selkeä: vesper pidetään, vaikka siihen ei oltu varauduttu. Näin saimme siis rukousviikon hyvin alkuun, vaikka kulissien takana olikin pientä säätöä.

Nyt yritän kirjoittaa ylös joitakin muistiinpanoja kahden tunnin kuluttua Uspenskissa pidettävää rukous- ja psalmilaulujen hetkeä varten. Paikalla on tuomasvesperin kuoro sekä ortodoksien lauluryhmä. Tietääkseni tänä vuonna ei valitettavasti saatu musiikkia vapaiden suuntien seurakunnista eikä katolisilta.