keskiviikkona, tammikuuta 02, 2008

Uuden vuoden möläys

Presidentti on pitänyt perinteisen uuden vuoden puheensa ja tiedotusvälineet ovat perinteiseen tapaan sitä tarkasti analysoineet. Halonen nosti viisaasti esiin Jokelan tragedian taustalla olevan pahoinvoinnin. Aihevalintaa kannattaa arvostaa. Nuorison henkiseen pahoinvointiin ja sen taustalla oleviin ilmiöihin on tartuttava.

Olen silti hämmentynyt. Diagnoosi tuntuu oikealta, mutta miksi lääkkeeksi tai ongelman ratkaisuksi tarjotaan sosiaalipoliittisia turvaverkkoja 60- ja 70-lukujen tyyliin? Ihanko oikeasti vasemmistossa vielä uskotaan siihen, että ihmisen henkinen hyvinvointi riippuu sosiaaliturvan määrästä? Ratkaistaanko kieroutunut arvomaailma ihan aikuisen oikeasti ilmaisen terapian määrällä? Vai ymmärsinkö jotain väärin?

On hyvä, että Suomessa pyritään tuloerojen pitämiseen kohtuullisina, vaikka se ei globaalissa taloudessa olekaan kovin mahdollista. Ilmaista terapiaakin tarvitaan. Mutta henkisen pahoinvoinnin syyt ovat kadotetuissa arvoissa ja menetetyssä uskossa. Lääke siihen on vahvistaa arvoja ja herättää uskoa. Mutta sitä ei uskalleta tehdä. On annettu itselle lupa tulla siihen uskoon, että kristillisyys edustaa menneisyyden arvoja, vaikka mitään parempaa ei ole löydetty tilalle. Joku vielä yrittää suitsuttaa suvaitsevaisuutta, vaikka Smedsin poppoo on jo ampunut sen ikonit. On kuin sumuverho olisi vedetty kansan silmille...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Tammikuussa järjestetään jälleen kristittyjen ykseyden rukousviikko. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun eräs amerikkalainen pastori ensimmäisen kerran järjesti tapahtuman. 100-vuotisjuhlan kunniaksi menemme perjantaina 25.1. klo 17 Espan lavalle ja tarjoamme kansalaisille esirukouspalvelua. Laitan rukousviikon tapahtumista muutenkin lähiviikkoina tietoa tälle palstalle. Käy myö tsekkaamassa www.helsinkirukoilee.fi. Sivuja päivitetään koko ajan. Rukousviikon materiaalia löytyy myös Suomen Ekumeenisen Neuvoston kotisivuilta.