perjantaina, marraskuuta 09, 2007

GLS 2007 Day One

Global Leadership Summitin ensimmäinen päivä on illassa. Aloitimme aamun ensimmäisen session hiljentymällä rukoukseen Jokelan tragedian vuoksi. Bill Hybels piti päivän ensimmäisen luennon livenä. Hän saapui Suomeen jo eilen illalla, jolloin tapasimme päivällisen merkissä. Tänään Bill jatkoi matkaansa Kööpenhaminaan. Muut luennot ja haastattelut tulevat dvd:ltä. Ainakin kaksi iltapäivän luentoa, Marcus Buckingham ja Richard Curtis, otettiin vastaan todella hyvin. Curtisin haaste kirkolle ja kristityille oli niin vahva, että se jää varmasti kaivelemaan pitkäksi aikaa. Heidi Partin ja Joonatan Raution vetämä musiikkiryhmä teki loistavaa työtä alusta loppuun, kahvitus toimi nopeasti eikä mitään isompia teknisiä ongelmiakaan sattunut. Yhdessä kohdassa kuva pysähtyi ehkä pariksi sekunniksi, mutta tekniikkatiimi selvisi tilanteesta äärimmäisen nopeasti.

Summitissa on tänä vuonna noin 650 osallistujaa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Saalem-seurakunnan kirkkosalissa se tuntuu hyvällä tavalla. Mun roolina on siis viime vuoden tapaan toimia tapahtuman isäntänä ja juontajana yhdessä Markus Österlundin kanssa, joka hoitaa saman ruotsiksi.

Jollain tavalla aamupäistä jäi hieman sekava ja ristiriitainenkin olo. Bill Hybelsin puhe vision merkityksestä oli tietysti hyvä. Siinä oli kuitenkin monta hyvin häiritsevää piirrettä. Kun otsikkona on A Vision to Die For (Näky jonka vuoksi voisi kuolla), ei voi välttyä ajatuksen siirtymisestä itsemurhapommittajiin. En usko, että kukaan kaipaa tähän maailmaan lisää hulluja fanaatikkoja, jotka ovat valmiita äärimmäisiin tekoihin oman visionsa puolesta. Koska Bill ei millään tavalla ottanut kantaa tähän mielleyhtymään, mieleen jäi syvä epäilys koko puheen sanomaa kohtaan. Ja lopuksi Bill vielä innostui helluntailaiseen tapaan pyytämään ihmisiä nostamaan käden ylös, jos haluavat kuolla visionsa puolesta. Pidin kysymystä hieman kiusallisena. No, juttelin asiasta joidenkin kanssa jälkikäteen. Osa oli reagoinut samalla tavalla kuin minä, osa ei ollut kokenut asiaa mitenkään häiritseväksi. Ehkä kuitenkin välitän palautteen Hybelsille.

Huomenna on tietysti odotettavissa hieno ja mielenkiintoinen seminaaripäivä. Aamupäivällä puhuvat John Ortberg ja Michael E. Porter, iltapäivällä Colin Powell ja Bill Hybels. Seminaarin päätyttyä täytyy aika nopeasti miettiä, millä tavalla GLS halutaan jatkossa järjestää. Mulla on ollut suuria vaikeuksia saada joitakin luterilaisia kollegoita edes paikalle tutustumaan koko tapahtumaan, saatikka sitten sitoutumaan sen jatkokehittelyyn. Onneksi muutamia ennakkoluulottomia on. Tuomasyhteisö on tänä vuonna vahvasti mukana ja muitakin pappiskollegoita on ihan kiitettävästi paikalla. Toivotaan, että siitä kehittyy jotain!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En kyllä häiriintynyt ollenkaan "to die for"-ilmauksesta. Mielestäni se ei ollut olennaista puheessa, jossa esiteltiin todella hyviä periaatteita.

pekka kirjoitti...

Minusta esimerkki evankelioivia dvd-levyjä suljettuun maahan vieneestä martyyristä sitoi näyn puolesta kuolemisen väkivallattomaan toimintaan. Ei puhe muutenkaan kannustanut edistämään näkyä 'keinolla millä hyvänsä', vaan Jumalan antamaa näkyä tulisi tehdä rauhan ja rakkauden keinoin.

Hyvä päivä kaiken kaikkiaan, odotukset on korkealla huomisenkin suhteen.