perjantaina, maaliskuuta 09, 2007

Ydinvoimala digibokseja varten

Pidän Petteri Järvistä luotettavana ja lahjomattomana itc-alan tuntijana ja kommentoijana. En tosin ole tavannut häntä kuin kerran ohimennen yhdessä B&O:n asiakastilaisuudessa.

Viimeisimmässä Tietokone-lehdessä Petteri kertoo mitanneensa kotinsa elektroniikan virrankulutusta. Kokonaiskuva on se, että erilaiset stand-by-tilassa olevat laitteet kuluttavat vuodessa noin 130 euron arvosta sähköä pelkästään silloin, kun ne eivät edes ole käytössä. Lisäksi hän on laskenut, että koska jokaiselle Suomen telkkarille pitää olla oma digiboksi, niitä tarvitaan maahan noin 3,52 miljoonaa. "Kaikki Suomen digiboksit vievät keskimäärin 19,4 megawattia, mikä vastaa pienikokoisen voimalan sähköntuottoa. Kuluttajahinnoilla laskettuna digi-tv maksaa 17 miljoonaa euroa vuodessa." Siis pelkissä sähkölaskuissa. Mitäpä sitä Petterin laskelmia epäilemään, diplomi-insinööri kun on. Milloinkahan tällaiset laskelmat opitaan sisällyttämään poliittisiin päätöksiin? Tulipahan ainakin yksi syy lisää hankkia integroitu digi-tv, jossa erillistä boksia ei tarvita.

--------------------------------------------------------------

Olin tänään päivällä isän luona Paloheinässä asentamassa kattolampun. Vaihdettiin siinä tietysti taas ajatuksia myös seurakuntaelämästä. Helsingin Saalem-seurakunta, jota isä edelleen ajattelee paimenen sydämellä, on ison kulttuurimuutoksen keskellä. Vanhat haluaa laulaa Hengellisen laulukirjan lauluja 1800- ja 1900-luvuilta, kun taas nuoriso kaipaa nk. ylistysmusaa. Tämä jälkimmäinen on musiikillinen genre, johon mulla ei ole suoraa omakohtaista kontaktia. Olen kyllä ollut tilaisuuksissa, jossa pahaa aavistamaton seurakunta vaivaannutetaan nostattamalla heidät seisomaan puoleksi tunniksi, kun lavalla esilaulajat toteuttavat itseään fiilistelemällä silmät kiinni. Heti voi yleissilmäyksellä nähdä, ketkä salissa olijoista ovat ylistyksen virrassa ja ketkä "kylmällä paikalla".

Kun molemmilla lauluperinteillä on vankat kannattajakuntansa, sunnuntain jumalanpalveluksiin on kai tullut pientä kilpailun meininkiä. Vanhat ei laula nuorten lauluja ja nuoret ei laula vanhojen lauluja. Siitä kilpaillaan, kumpi laulaa kovempaa. Tuntuu melkein siltä, että pitää jonain vapaana sunnuntaiaamuna mennä Näkinkujalle itse todistamaan tilannetta. No, toivon tietysti, että moinen tilanne saadaan rakentavasti ratkaistua.

Olin iloinen, että isällä oli myös mielessä idea lähteä Ruotsiin haastattelemaan joitakin vanhoja Ruotsin helluntaiherätyksen johtohahmoja, joiden kanssa hän aikoinaan oli tekemisissä. Ehkä saadaan tällainen matka toteutettua vielä tänä keväänä.

--------------------------------------------------------------

Viikonloppuna olen taas palvelutehtävissä. Lauantaina on yksi avioliiton siunaaminen ja yksi vihkiminen ja kaste (siis vihkiminen ja kaste toimitetaan yhdessä). Sunnuntaina avustan Tuomiokirkon messussa klo 10 ja palvelen liturgina Tuomasmessussa klo 18.

Kun katsoo kalenteria eteenpäin, olenkin sitten pois pari viikkoa. Ensi keskiviikkona olen tietysti Kryptassa ja torstaiaamuna 15.3. Agricolan aamumessussa klo 7.30. Mutta perjantaina 16.3. lähden Heponiemeen retriittiä pitämään ja palaan sunnuntaina 18.3. Maanantaista keskiviikkoon 19.-21.3. olen Imatralla evankelioimistyön konferenssissa ja sitten vapailla 22.-27.3. Palmusunnuntaina 1.4. palvelen taas Tuomasmessussa liturgina. Hiljaisen viikon tilaisuuksista laitan ehkä tietoa myöhemmin.

1 kommentti:

Aulis Parviainen kirjoitti...

>>Helsingin Saalem-seurakunta, jota isä edelleen ajattelee paimenen sydämellä, on ison kulttuurimuutoksen keskellä. Vanhat haluaa laulaa Hengellisen laulukirjan lauluja 1800- ja 1900-luvuilta, kun taas nuoriso kaipaa nk. ylistysmusaa.

Virttä veisattiin kaksi vuorokautta Ristinkirkossa

Tuhat laulajaa osallistui virren veisuusen kahden päivän aikana Ristinkirkossa. Kahden tunnin välein suoritetussa laskennassa oli suurimmillaan 88 veisaajaa ja ja yön hiljaisina tunteina vajaa kymmenen. Eräs kirkkokuorolainen osallistui koko ajan tapahtumaan,

Idean "äiti" oli kanttori Kaisa Kallio.

www.evl.fi/lahti:


Maaliskuun toisena viikonloppuna Ristinkirkossa voi "poiketa virrelle" ympäri vuorokauden. Virren veisuu alkaa perjantaina 9.maaliskuuta kello 10 ja päättyy sunnuntaina 11.3. klo 10 messuun.
Virsiä lauletaan yötä päivää Lahden seurakuntien ja lähiseudun muusikoiden säestyksellä.
Mukaan voi tulla milloin vain ja laulaa sen aikaa kun hyvältä tuntuu.
Virsimaraton järjestetään 20 vuotta täyttäneen virsikirjan kunniaksi, ja se päättyy sunnuntaina messuun, jonka aiheena on 20-vuotias virsikirja.

Tapahtumaa tullaan jatkamaan pienimissä muodoissa.

http://lahtisrky.ekirkko.fi/cgi-bin/linnea.pl?document=00010507