sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Kynttilänpäivä vankilassa

Kun tosiaan noita oman seurakunnan messuvuoroja osuu mun kohdalle niin nihkeästi, olin aamulla paikkaamassa saarnavajetta Sörkan vankilassa. Homma toimii niin, että vankilapappi Toiviaisen Saku hoitaa kolme sunnuntaita kuussa ja yksi jää seurakuntien jaettavaksi. Meidän seurakunnan kohdalle Sörkan jumis taitaa osua vain pari kertaa vuodessa, joten en ole aikaisemmin saanut kunniaa palvella tässä tehtävässä. Vantaan vankilassa olen kyllä käynyt.

Avustajaksi jumalanpalvelukseen otin mukaani Karjalan Saken ja kanttorina oli vankilan vakiokanttori Evelin Ojala. Oma kokemukseni jumalanpalveluksesta oli hyvin myönteinen, vaikka seurakuntaa oli melko vähän paikalla. Sellaisen käsityksen sain, että Saku tekee vankilapappina erinomaista ja tärkeää työtä. Kundit kuuntelivat erittäin tarkkaavaisesti ja ottivat vastaan sanoman Jumalan Sanana. Varmasti myös kriittisesti osaavat jättää omaan arvoonsa, jos (tai kun) esillepanossa oli jotain astian makua mukana. Vankilan seinien sisäpuolella moni kristillinen sana saa toisenlaisen vivahteen, lisää vakavuutta: laki, armahtaminen, oikeudenmukaisuus, ystävyys, valo ja pimeys. Jeesuksen läsnäolon tuntua siellä halusin omalta osaltani olla vahvistamassa.

Vankilasta singahdin Vironkadulle ristiäisiin, mikä sekin oli jälleen lämmin ja koskettava hetki. Niinhän ristiäiset useimmiten on, vaikka joskus jännittäminen ja lasten levottomuus vievät tilanteesta kohtuuttoman paljon huomiota. Ei kuitenkaan tänään.

Tässä alkavan viikon tehtäviä:

- Tänään illalla olen pitkästä aikaa Tuomasmessussa avustajana. Kivaa!

- Maanantaina klo 15 raamattupiiri Kristakodilla, Kristianinkatu 19. Tämä on avoin raamis, joten kuka vaan saa tulla paikalle, vaikka Kristakoti on vanhusten palvelutalo. Soita keittiön summeria, niin pääset sisään. Tällä hetkellä käydään läpi Nehemian kirjaa.

- Maanantaina klo 18 Tuomiokirkossa Hakatyttöjen lupauksenantotilaisuus. Partio on ainakin meillä huolestuttavasti etääntynyt alkuperäisestä läheisestä kontaktista seurakuntaan ja kristilliseen sanomaan. Nämä harvat yhteiset hetket on sitäkin tärkeämpiä.

- Tiistaina klo 7.30 ravintola Omenapuun aamupiiri, jonka lupasin Valtosen Ollin poissa ollessa juontaa. Aamiaista klo 7 alkaen hintaan 8e (opisk. ja työttämät 5e).

- Keskiviikkona klo 18 Kohtaamispaikkana Krypta - Tero Kuparinen laulaa toivon ja rakkauden lauluja.

- Tostaina klo 12 Tuomiokirkon viikkomessu.

- Torstaina klo 18 Adventtikirkolla (Annankatu 7) Helsingin ekumeenisen toimikunnan vuosikokous ja klo 19 siihen liittyvä munkki Serafimin yleisöluento: "Missä on maailmakaikkeuden keskipiste?"

- Perjantaina klo 6.15 ja 7.50 aamuhartaus YLE Radio1.

- Sunnuntaina 11.2. olen avustajana Tuomiokirkon klo 10 juhlamessussa, jossa siunataan uudet seurakuntaneuvoston jäsenet ja vihitään käyttöön uudet kuoriurut ja Kryptan urut.

Ei kommentteja: