keskiviikkona, tammikuuta 31, 2007

Monta ihmeellistä asiaa

... sarjassamme "Mitä tänään ajattelin".

Ajattelin ensinnäkin, että olen varmaan oikeasti kipeä, vaikka olo oli ihan hyvä aamulla. Työterveyslääkäri ei löytänyt verikokeesta tai nielusta bakteeria, joten tavallinen flunssa tämä kai sittenkin on. Edelleen yskittää, mutta eipä tässä kai muuta vaivaa ole.

Iltapäivällä tapasin päivän enkelin, Mikko Rautavan, joka ilmoittautui kuin tyhjästä Kryptan musiikki-iltojen miksaajaksi. Mikko on kokenut äänentoiston tuntija ja huojentaa pastorin velvollisuuksia tältä osalta hienosti.

Illalla oli Kryptassa vieraina Päivi Sini Ristimäki, Jere Ristimäki ja Joonatan Rautio. Ihan oikeasti setti oli niin hieno, että sen olis voinut esittää millä tahansa lavalla tässä kaupungissa. Mutta seurakuntaa oli paikalla alle 30 henkeä! Tästä vois joku jo masentua, mutta laskevien kannatuslukujen kirkossa ei tunnu missään :@/ Jälleen voi tietysti kääntää katseensa tiedotukseen, mutta totuuden nimissä siitä ei pelkästään voi olla eikä ole kysymys. Ilta oli muun muassa viikko sitten nostettu ihan korrektisti K&K:n Menovinkit-palstalle. Varsinaisena ongelmana koko jutussa on se, että meillä ei ole olemassa seurakuntaa, siis yhteisönä. Olen tietysti puhunut ja kirjoittanut tästä ennenkin, mutta en osaa tehdä asialle mitään. Jonkinlaisena kömpelönä yrityksenä nämä Kryptan keskiviikkoillat kai yrittävät rakentaa paikallista seurakuntaa, mutta tuloksena on satunnainen ja minimaalisesti sitoutuva "yleisö", joka ei löydä yhteyttä. Edes seurakunnan omat työntekijät eivät ole kiinnostuneita näistä "seurakuntailloista", mikä on toki meille pirstaloituneen todellisuuden ammatilaisille ihan tavallista. Ainoina poikkeuksina tietysti heikot ja sairaat tulevat uskollisesti paikalle.

Olin kovasti innoissani, kun sain Tuomasvesperin houkuteltua Kryptaan viime syksynä. Aika pian kävi selväksi, että vesper on niin omalakinen ja itsenäinen projekti, että se ei sovi joustavuutta vaativaan yhteiseen tilaan. Tammikuussa vesper siirtyi Vanhaankirkkoon. Nyt olen tietysti vähän pettynyt. (Muistatteko: Life is a constant struggle between expectations and experience?) Tuomasvesper olisi tarvinnut meitä kasvaakseen kiinni yhteisöön ja me olisimme kipeästi tarvinneet tuomasvesperiä ja sen ihmisiä. Erosimme silti toivottavasti ystävinä.

Noniin. Kotiin tultua kuin tilauksesta TV1:n uutiset hehkuttelivat vanhalla tutulla virrellä: kirkko kielsi iskelmämusiikin. Oulun tuomiokirkkoseurakunta (uutistenlukija sanoi "Oulun tuomioseurakunta"!!!) on siis kieltänyt jumalanpalveluksen, jossa piti laulettaman Juicea ja Unto Monosta. Vaikka olen henkeen ja vereen uudistusmielinen näissä asioissa, huomaan tässä ärsyyntyväni median asenteellisuudesta. Ymmärtääkö uutistoimittaja mikä on kristillinen sanoma, kun hän pahoittelee, ettei kirkko halua sanoa sanomaansa aikamme kielellä?
Onko medialla mitään halua edes oikeasti olla kiinnostunut kirkon sanomasta? Vai onko kyseessä sittenkin vain halu edistää kirkon sisäistä hämmennystä oli sisältö mikä tahansa? Voi olla että omaan asenteeseen vaikuttaa tällä kohtaa myös se, että en ole koskaan pitänyt Juicen musiikista tai sen edustamasta suomalaisuudesta. Ymmärrän tietysti olevani tässä stadilainen snobi, joka ei osaa arvostaa juntti-rehellisyyttä. Pyydän anteeksi tätä luonteenpiirrettä, mutta niin se vain on. :-)

Mutta asiaan palatakseni haluan ilmaista täyden moraalisen tukeni Oulussa selvästikin ennakkoluulotonta ja hyvää nuorisotyötä tekeville kollegoille. Jatkakaa sinnikkäästi! Itselleni tosin kristilliseen jumalanpalvelukseen kuuluu ainostaan häpeämättömästi ja avoimesti kristillinen musiikki, riippumatta tyylilajista. Hengellisiä teemoja sivuaville iskelmille kannattaa etsiä jokin toinen foorum, missä niistä ei tehdä väkisin kristillisiä, vaan saavat olla mitä ovat, iskelmiä.

Tämä siis TV1 klo 20.30 uutisissa tänään. Samaan aikaan MTV3:lta tuli tutkivaa journalismia edustava 45 minuuttia, jonka hampaissa oli tällä kertaa Huippuvalmennus ja sen rehtori Teemu Laajasalo. Teemu selvisti toimittajien tentistä nähdäkseni mainiosti. Viittaus kaupparekisteristä puuttuviin tilitietoihin jäi hataraksi viittaukseksi, jolla tuskin on isompaa merkitystä. Toivotaan Teemulle ja koko lafkalle sinnikkyyttä oman brändin rakentamisessa!

1 kommentti:

Aulis Parviainen kirjoitti...

Arto sanoi... Varsinaisena ongelmana koko jutussa on se, että meillä ei ole olemassa seurakuntaa, siis yhteisönä

Minulla on ollut työlästä lausua uskontunnustuksessa "uskomme yhteiseen seurakuntaan" - ajatuksissani tulee mieleen "uskomme Yhden seurakuntayhtymän lukuisiin työmuotoihin ..."

Työntekijämme eivät kerro tilaisuuksista, ja meidän vanhojen seurakuntamaallikoiden aika tuntuu menevän kokoustelussa. Tämä kaataa lopullisesti seurakuntayhteyden.