torstaina, tammikuuta 18, 2007

Kristittyjen ykseyden rukousviikko alkaa

... tänään eli torstaina 18.1. ja jatkuu ens viikon torstaihin 25.1. saakka. Lisätiedot löytyy osoitteesta www.helsinkirukoilee.fi.

Olen tänään "harjoitellut" kahdessa messussa (Agricolan aamumessussa klo 7.30 ja Tuomiokirkon viikkomessussa klo 12), että saisi jotain ajatuksia kasaan Pyhän Henrikin vesperiä varten klo 18 mennessä. Rukousviikon teemana tänä vuonna on "Hän saa kuurot kuulemaan ja mykät puhumaan" (Mark. 7:31-37). Teeman taustalla on Etelä-Afrikan kristittyjen kokemus puhumattomuuden ongelmasta. Kun tabut estävät puhumasta asioista, niihin ei myöskään puututa. Aikaisemmin tällainen tabu oli rotusortopolitiikka, nykyään AIDS ja seksuaalisuus.

Teeman yhteys Markuksen evankeliumin kohtaan, jossa Jeesus parantaa kuuromykän, on tietysti puhtaan allegorinen. Mutta ei se ole sinänsä paha juttu. Kertomus on sen luontoinen, että se viittaa fyysisen tapahtuman taustalla olevaan, suurempaan todellisuuteen. Jeesuksen eleissä näkyy ihmeparantajan ulkoinen muoto, mutta sisältö viittaa profetioiden täyttymiseen (Jes. 35:5-6). Millä hengellisellä tavalla mykkyys ja kuurous, puhuminen ja kuuleminen pitäisivät tämän kertomuksen perusteella ymmärtää?

Suomen ekumeenisen neuvoston
suomeksi julkaisema taustamateriaali on hyvin valmisteltu ja antaisi aiheen paljon syvällisempään käsittelyyn, kuin viikon tilaisuuksissa varmaankaan pystytään. Lauantai-iltana ollaan Uspenskissa laulamassa psalmeja, sunnuntaina vaelletaan Metrolla Ruoholahdesta Kontulaan ja ensi keskiviikkona isketään Bonon videohaastattelulla Kryptassa. tervetuloa mukaan!