maanantaina, marraskuuta 13, 2006

Kaikki tulkaa = tulkaa kaikki?

Seurakuntavaalien tulokset on juuri julkistettu internetissä. Näiden vaalien ehdoton ilmiö oli Tulkaa kaikki -lista, joka keräsi ehdokkaita samoilla teemoilla ympäri maata. Tai ainakin isoimmissa kaupungeissa. Lyhyen selailun perusteella näyttää siltä, että lista on menestynyt Helsingissä hyvin. Tuomiokirkkoseurakunnan 18-henkiseen seurakuntaneuvostoon listalta valittiin kuusi ehdokasta. Lisäksi seurakunnan kuudesta edustajasta yhteisessä kirkkovaltuustossa kolme valittiin kyseiseltä listalta. Alppilassa Tulkaa kaikki -lista näytti saavuttaneen puolet seurakuntaneuvoston paikoista. Tosin suurimmassa osassa seurakuntia Tulkaa kaikki -listalla ei ollut ehdokkaita.

Sikäli kun olen oikein käsittänyt listalla olevien motiiveja oikein, varsinainen tähtäyspiste on seuraava kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valinta. Suurena tavoitteena on muuttaa kirkon seksuaalieettisiä kannanottoja paremmin nyky-yhteiskunnan käsityksiä vastaaviksi. Aivan kuten naispappeuskysymyskin saatiin ratkaistuksi pitkällä viivytystaistelulla ja sitkeydellä, myös homosuhteiden erilaiset hyväksymisen tasot halutaan viedä läpi kirkon päättävissä elimissä. Samalla liike lupaa asettaa kirkon perinnäissäännöt ja ihmiskuvan suurennuslasin alle. Ehkä saamme lähiaikoina uudistetut versiot myös luterilaisista tunnustuskirjoista ja katekismuksesta. En tiedä, mitä liike aikoo tehdä Raamatulle. Ehkä Vanha testamentti jätetään pois, paitsi kivat psalmit.

Koen itseni (jälleen) hieman ulkopuoliseksi, mistä johtuu lievä sarkasmini. Olisi toivottavaa, että kirkon elämässä vaikuttavat liikkeet hakisivat innoituksensa hengellisestä uudistumisesta. Mutta ehkä niin onkin, sitä vain ei vielä näy. Keskustelu homosuhteiden hyväksymisen tasoista on ehkä sittenkin vain näivettyvän, hieman impivaaralaisen ja nationalistisen kansankirkon korahtelua ennen suurta mullistusta. Kotien kristillinen kasvatus on Suomessa tutkimusten mukaan lähes lakannut, joten voimme odottaa seuraavien vuosikymmenien aikana tilannetta, jossa seurakuntavaaleissa äänestävien suurella enemmistöllä ei ole muuta kosketusta kristilliseen sanomaan kuin rippikoulun seksuaalieettinen hämmennys. Kirkollisvaalien äänestysikärajakin laskettiin sopivasti 16 vuoteen, joten voidaan olla varmoja, että äänetyspäätöksiin tulee jatkossa vaikuttamaan entistä enemmän se, mitä nuorison mielipidejohtajat sanovat. Ja kun kirkko huomaa epäonnistuneensa demokratiakokeilussaan, se on jo sopivasti sisältä ontto ja valmis reformoitavaksi.

Vaalitaistelua seurakuntavaaleissa on perinteisesti käyty melko sammutetuin lyhdyin. Sain itse muutaman sähköpostiviestin ja tekstiviestin muistutuksena ehdokkailta. Pidin sitä korrektina tapana lähestyä äänestäjiä, kun viesteissä lähinnä vain muistutettiin vaalista ja omasta ehdokkuudesta. Tietysti kulissien takana kävi monenlainen kuhina, kuten aina siellä, missä valtaa jaetaan. Olkoonkin, että seurakuntaneuvoston valta on melko marginaalista.

Erikoisin yhteensattumus näissä vaaleissa oli Tuomasmessun uusia lauluja sisältävän levyn ilmestyminen. Juuri vaaliviikolla ilmestyi Tuomasmessu uutiset, jossa mainostettiin näkyvästi levyä, jonka nimi on Kaikki tulkaa. Tuomasmessulaisia oli ehdolla sekä Tulkaa kaikki -listalla että muilla listoilla. Levyn nimi oli kuitenkin päätetty jo paljon ennen vaaleja, joten kyseessä oli todella sattuma. Monen mielestä tosin erittäin sopiva sattuma.

Olen iloinen monista nimistä, jotka näyttävät menestyneen vaalissa. Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon nousi uutena muiden muassa Leppilammen Jukka, joka on poikkeuksellisen esimerkillisesti osallistunut seurakuntansa toimintaan. On hyvä myös tietää, että Kotilan Heikki jatkaa neuvostossa ja tuo lajaa asiantuntemustaan oman seurakunnan käyttöön. Ja valittiinhan myös Ahlströmin Martti, jolla on sydän paikallaan. Ja monta muuta hyvää. Osa neuvostoon valituista on ihmisiä, joita en tunne, enkä tiedä, miten he osallistuvat oman seurakuntansa toimintaan. On siis aihetta sekä polvirukoukseen että kiitokseen.

P.S. Aamulla on taas vuorossa kahden aamuhartauden äänitys Pasilassa. Ensimmäinen niistä lähetetään pe 17.11. ja toinen pe 24.11. Siis Yle Radio1 klo 6.15 ja 7.50.