maanantaina, marraskuuta 13, 2006

Kaikki tulkaa = tulkaa kaikki?

Seurakuntavaalien tulokset on juuri julkistettu internetissä. Näiden vaalien ehdoton ilmiö oli Tulkaa kaikki -lista, joka keräsi ehdokkaita samoilla teemoilla ympäri maata. Tai ainakin isoimmissa kaupungeissa. Lyhyen selailun perusteella näyttää siltä, että lista on menestynyt Helsingissä hyvin. Tuomiokirkkoseurakunnan 18-henkiseen seurakuntaneuvostoon listalta valittiin kuusi ehdokasta. Lisäksi seurakunnan kuudesta edustajasta yhteisessä kirkkovaltuustossa kolme valittiin kyseiseltä listalta. Alppilassa Tulkaa kaikki -lista näytti saavuttaneen puolet seurakuntaneuvoston paikoista. Tosin suurimmassa osassa seurakuntia Tulkaa kaikki -listalla ei ollut ehdokkaita.

Sikäli kun olen oikein käsittänyt listalla olevien motiiveja oikein, varsinainen tähtäyspiste on seuraava kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valinta. Suurena tavoitteena on muuttaa kirkon seksuaalieettisiä kannanottoja paremmin nyky-yhteiskunnan käsityksiä vastaaviksi. Aivan kuten naispappeuskysymyskin saatiin ratkaistuksi pitkällä viivytystaistelulla ja sitkeydellä, myös homosuhteiden erilaiset hyväksymisen tasot halutaan viedä läpi kirkon päättävissä elimissä. Samalla liike lupaa asettaa kirkon perinnäissäännöt ja ihmiskuvan suurennuslasin alle. Ehkä saamme lähiaikoina uudistetut versiot myös luterilaisista tunnustuskirjoista ja katekismuksesta. En tiedä, mitä liike aikoo tehdä Raamatulle. Ehkä Vanha testamentti jätetään pois, paitsi kivat psalmit.

Koen itseni (jälleen) hieman ulkopuoliseksi, mistä johtuu lievä sarkasmini. Olisi toivottavaa, että kirkon elämässä vaikuttavat liikkeet hakisivat innoituksensa hengellisestä uudistumisesta. Mutta ehkä niin onkin, sitä vain ei vielä näy. Keskustelu homosuhteiden hyväksymisen tasoista on ehkä sittenkin vain näivettyvän, hieman impivaaralaisen ja nationalistisen kansankirkon korahtelua ennen suurta mullistusta. Kotien kristillinen kasvatus on Suomessa tutkimusten mukaan lähes lakannut, joten voimme odottaa seuraavien vuosikymmenien aikana tilannetta, jossa seurakuntavaaleissa äänestävien suurella enemmistöllä ei ole muuta kosketusta kristilliseen sanomaan kuin rippikoulun seksuaalieettinen hämmennys. Kirkollisvaalien äänestysikärajakin laskettiin sopivasti 16 vuoteen, joten voidaan olla varmoja, että äänetyspäätöksiin tulee jatkossa vaikuttamaan entistä enemmän se, mitä nuorison mielipidejohtajat sanovat. Ja kun kirkko huomaa epäonnistuneensa demokratiakokeilussaan, se on jo sopivasti sisältä ontto ja valmis reformoitavaksi.

Vaalitaistelua seurakuntavaaleissa on perinteisesti käyty melko sammutetuin lyhdyin. Sain itse muutaman sähköpostiviestin ja tekstiviestin muistutuksena ehdokkailta. Pidin sitä korrektina tapana lähestyä äänestäjiä, kun viesteissä lähinnä vain muistutettiin vaalista ja omasta ehdokkuudesta. Tietysti kulissien takana kävi monenlainen kuhina, kuten aina siellä, missä valtaa jaetaan. Olkoonkin, että seurakuntaneuvoston valta on melko marginaalista.

Erikoisin yhteensattumus näissä vaaleissa oli Tuomasmessun uusia lauluja sisältävän levyn ilmestyminen. Juuri vaaliviikolla ilmestyi Tuomasmessu uutiset, jossa mainostettiin näkyvästi levyä, jonka nimi on Kaikki tulkaa. Tuomasmessulaisia oli ehdolla sekä Tulkaa kaikki -listalla että muilla listoilla. Levyn nimi oli kuitenkin päätetty jo paljon ennen vaaleja, joten kyseessä oli todella sattuma. Monen mielestä tosin erittäin sopiva sattuma.

Olen iloinen monista nimistä, jotka näyttävät menestyneen vaalissa. Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon nousi uutena muiden muassa Leppilammen Jukka, joka on poikkeuksellisen esimerkillisesti osallistunut seurakuntansa toimintaan. On hyvä myös tietää, että Kotilan Heikki jatkaa neuvostossa ja tuo lajaa asiantuntemustaan oman seurakunnan käyttöön. Ja valittiinhan myös Ahlströmin Martti, jolla on sydän paikallaan. Ja monta muuta hyvää. Osa neuvostoon valituista on ihmisiä, joita en tunne, enkä tiedä, miten he osallistuvat oman seurakuntansa toimintaan. On siis aihetta sekä polvirukoukseen että kiitokseen.

P.S. Aamulla on taas vuorossa kahden aamuhartauden äänitys Pasilassa. Ensimmäinen niistä lähetetään pe 17.11. ja toinen pe 24.11. Siis Yle Radio1 klo 6.15 ja 7.50.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuli tuosta kirjoituksestasi mieleen muutama ajatus…
Jumalan luoma maailma oli alussa "sangen hyvä". Raamattu kuitenkin antaa vihjeitä (Jes.14:12-21, Hes.28:1-10, ym.), että jossakin vaiheessa eräs etevä enkeliruhtinas ylpistyi ja pyrki Jumalan yläpuolelle. Tällöin hän sai melkoisen osan enkelimaailmasta puolelleen. Eedenin puutarhassa tämä sama ”enkeli” sitten viekoitteli ensimmäiset ihmiset syntiin ja sen jälkeen maailma on ollut "perkeleen vallassa". Pahuuden alkujuuret ovat siis ylpeys, itsekkyys, tottelemattomuus Jumalaa vastaan, vallanhalu. Tuntuu aika tutulta. Eikö tämän päivän pahuus maailmassa johdu ihan näistä samoista syistä? Entäs meidän omassa elämässämme? Eivätkö sielläkin nämä samat voimat usein riehu? Olemme osa syntiin langennutta, kapinoivaa ihmiskuntaa. Jos siis olisin ollut Aadam tai Eeva, olisin tehnyt saman virheen kuin he. Pahalla on taipumus levittää pahaa, sekä yksilön kohdalla että yhteisössä. Tästä kai Raamattukin puhuu; "Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää."
Positiivinen puoli kirkollisvaaleissa on ehkä kuitenkin se, että kyse on demokratiasta, ei diktatuurista. Tähän diktatuuriin voi törmätä monessa uskonnollisessa yhteisössä…

Arto kirjoitti...

Kiitos pohdinnoista. Voi olla, että olen liian kärkäs kritisoimaan kirkollista demokratiaa. Seurakunnat mielletään siinä kunnallishallinnon termeillä ja käytännöillä. Suomessa tällä ajattelulle on vankka historiallinen tausta. Mielestäni seurakunta on (tai sen tulisi olla) ennenkaikkea kristillinen yhteisö ja vasta toissijaisesti hallinnollinen yksikkö. Varmaan olen tässä idealisti.

Sain Vintturin Innalta parempaa tietoa myös Kaikki tulkaa -levyn nimestä. Nimen yhteys vaalilistaan on todellakin ollut pelkkä sattuma. Nimikkokappale on käännös englanninkielisestä laulusta All are welcome, eikä laulun valinnalla ollut mitään tekemistä vaalilistan kanssa. Tuomasmessu on alusta lähtien ollut toivottamassa kaikki tervetulleiksi ja laulu sopii varmasti hyvin meidän tuomasmessulaisten tunnariksi. Tulkaa kaikki -liike on taas selkeästi suppeamman fokuksen liike (ohjelmanjulistus on luettavissa liikkeen nettisivuilla). Sain yhdeltä listan edustajalta vähän harmistuneen viestin, joten on pahoittelen aiheuttamaani mielipahaa ja toivon jäitä hattuun. On varmaan käytännössä ihan selvää, että Tuomasmessu ja Tulkaa kaikki -liike toimivat kirkossa eri alueilla ja erilaisilla tavoitteilla, vaikka toki moni voi samastua molempiin. Eli toivon voivani olla uskottavasti ja avoimesti tervetullut Kaikki tulkaa -liikkeeseen, vaikka suhtaudunkin kyselevästi Tulkaa kaikki -liikkeeseen. Sopiiko tämä? (Tietysti sopii. Laulun nimihän on Kaikki tulkaa:-)

Aulis Parviainen kirjoitti...

Kyse on demokratian toteuuttamisesta. Voiki sitä tarjota esim. Tuomas messuun menevälle kutsumalla häntä tekemään päätöksiä ja ottamaan vastuuta kun oli menossa messuun saamaan voimia vastaavanlaiseen arkeen?

Aukku

Aulis Parviainen kirjoitti...

Vuonna 1968 ylioppilaskoti Konviktissa alkoi aamuhartaus virrellä "Jo vääryys vallan saapi, se turmaa ennustaapi". Veisuu keskeytyi papiksi valmistuvien naurun hohotukseen - Veikko Vennamo oli saanut suuren vaalivoittonsa.

Arki tuli - tiedämme että vennamolaisuus kuihtui ja puolue muutti nimeään.

Toivottavasti Tulkaa kaikki ja muut vastaavat saavat asiat uomiinsa ja kantavat vastuunsa srk:n hallinnossa tuoden raikasta hengen tuulta. Seurakuntien asioihin paneutumiseen ei riitä yksi vaalikausi ja oman hengellisen elämän hoitokin vaatii aikaa vaikkapa Tuomasmessulle.