lauantaina, lokakuuta 14, 2006

Lisää kuvia: Rooma

Roomassa odotin ainakin itse ennen kaikkea tapaamista Sant' Egidion yhteisön ystävien kanssa. Leonardo oli valitettavasti työmatkalla maanantaina, joten ehdin jutella hänen kanssaan vain lyhyesti snnuntai-iltana. Maanantaina meidän ryhmän otti vastaan Mauro, joka puolitoista vuotta sitten oli yhdessä Leonardon kanssa Suomessa. Oheinen kuva on otettu maanantai-illan rukoushetken päätyttyä. Illan puheen piti itse yhteisön perustaja Andrea Riccardi. Koska oli patriarkka Abrahamin muistopäivä, hän puhui Abrahamin lapsista ja juutalaisten, kristittyjen ja islamilaisten yhteisestä perinnöstä.


Rukoushetken jälkeen mentiin syömään Gli amici (Ystävät) -ravintolaan. Sen seinillä näkyy upeaa, kehitysvammaisten piirustuskoulun tuottamaa taidetta. Rooman pormestari on käsittääkseni viime vuosina avannut yhteisön järjestämän kehitysvammaisten taidenäyttelyn ja sponsorina on näkyvästi Telecom Italia. Myös osa tarjoilijoista ja keittiöhenkilökunnasta on kehitysvammaisia. Mauro kertoi itsekin palvelevansa kerran viikossa tässä yhteisön omistamassa ravintolassa tarjoilijana.


Tiber-joen keskellä on pieni saari, Isola Tiberina, jolla sijaitsee sairaala ja San Bartolomeon basilika. Tämä kirkko on toinen kolmesta Rooman keskustan kirkosta, joissa yhteisö viettää säännöllisiä rukoushetkiä. San Bartolomeo on erityisesti omistettu nykyajan marttyyrien muistolle. Koska kävimme maanantaina aamulla katakombeissa, marttyyrien muisto oli itselläni vahvasti mielessä, kun istuin hetken kirkon alttarin äärellä.Alttaria koristaa aivan uusi alttaritaulu, "Nuovi martiri" (Uudet marttyyrit). Ikonin ylöosassa on Kristuksen ympärillä pyhien joukko "attraverso la grande tribulazione" eli suuren ahdistuksen tuolla puolen. Alapuolella näkyy tilanteita ja henkilöitä kaikilta mantereilta. Siellä on myös sotilaita aseineen. Keskellä lukee: "Kristus sanoo, Minä olen maailman valo."
Alttaripöydän alla on pyhän Bartolomeuksen pyhänjäännökset. Kirkollisen perinteen mukaan hänet nyljettiin elävältä ja ristiinnaulittiin pää alaspäin.

Ei kommentteja: